Annons

Nej till skolskjuts brott mot skollagen

Eleverna på Virestad friskola måste få sin rätt till skolskjuts prövad individuellt, vilket inte Älmhults kommun gjort. Kommunen bryter därmed mot skollagen, meddelar förvaltningsrätten och upphäver därmed deras beslut.
Älmhult • Publicerad 17 december 2011

Smålandsposten har flera gånger rapporterat om skolskjutstvisten mellan Virestad friskola och utbildningsnämnden .

Den 28 september beslutade nämnden att inte erbjuda skolskjuts till elever i friskolan om det medförde organisatoriska eller ekonomiska svårigheter.

Annons

Det betyder att ingen skolskjuts erbjuds så länge det inte finns någon ordinarie tur som friskoleeleverna kan åka med.

14 målsmän till barn på friskolan överklagade detta beslut till förvaltningsrätten. I sitt yttrande till förvaltningsrätten gav nämnden individuella motiveringar till varför varje enskilt barn inte erbjudits skjuts. Dessa individuella motiveringar gavs inte i det ursprungliga beslutet daterat den 28 september.

Förvaltningsrätten tar i domen inte hänsyn till nämndens yttranden utan konstaterar att det i det ursprungliga beslutet inte gjorts någon prövning i varje enskilt fall, vilket är ett brott mot skollagen. Därför ska beslutet upphävas.

Förvaltningsrätten skriver också att det inte framgår om kommunen gör en beräkning av sina eventuella ekonomiska eller organisatoriska svårigheter.

Christina Sesö är tjänsteman på utbildningsförvaltningen.

Vad innebär domen för er?

-Förvaltningsrätten menar att nämndens beslut ska upphävas. Förmodligen får politikerna fatta ett nytt beslut, såvida de inte bestämmer sig för att överklaga domen.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons