Annons

Ny kyrkoherde välkomnad med fest

En historiskt intresserad trebarnspappa som gillar att ställa till kalas och är bra på att beskära träd. Det krävdes två extra partytält när församlingen hälsade Älmhults nya kyrkoherde välkommen i helgen.
Älmhult • Publicerad 8 oktober 2010
Marcus Lejon är ny kyrkoherde i Älmhult och i söndags var det stor fest för nye herden. Över 170 personer hade förbokat en plats.
Marcus Lejon är ny kyrkoherde i Älmhult och i söndags var det stor fest för nye herden. Över 170 personer hade förbokat en plats.Foto: Kajsa Erlandsson
Marcus Lejon.
Marcus Lejon.Foto: 

Regnet öser ner när Marcus Lejon trampar cykeln från den gula prästgården ner på byn. Det är en ledig dag för Älmhults nya kyrkoherde Marcus Lejon och han har en del ärenden att utföra innan barnen ska hämtas.

I söndags var det stor fest för nye herden. Över 170 personer hade förbokat en plats till middagens i Kyrkbackssalen och för att alla skulle få plats fick församlingen ställa upp två partytält utanför. Tala om kalas.

Annons

– Jag kände mig verkligen väl mottagen, säger Marcus Lejon och ler.

För det här handlar om en kille som gillar både stora sammanhang och små. Men framförallt är det de nära mötena med människor som inspirerar Marcus.

– Det är inte jippon utan möten med varje människa, en och en, som är det viktiga, framhåller Marcus Lejon som svar på hur fler ska lockas till kyrkan.

Att det blev prästyrket för Marcus Lejon har inte alltid varit alldeles självklart. Jobbet som reporter på Värnamo nyheter kunde också ha lett till en framtid som journalist. Sommarjobbet som kyrko­gårdsarbetare har också gett nyttiga erfarenheter.

Men efter att ha gått på St Sigfrids folkhögskola mognade beslutet och Marcus sökte sig till studier i teologi vid Lunds universitet.

Därefter fortsatte han i Uppsala, Lund igen samt Jerusalem för att sedan prästvigas 2002 för Växjö stift. Och att det blev prästyrket har han aldrig ångrat.

– Nej, det känns verkligen rätt. Och jag har ju tron från uppväxten.

Mycket lärde han sig också av att sitta i baksätet med pappa lantbrevbäraren.

– Där lärde jag mig hur viktigt det är med möten mellan människor och vilken social insats brevbärarna gör på landet. Av mamma som hade hembageri har jag nog fått mitt matintresse. För jag är en matglad person.

Senast jobbade Marcus Lejon som komminister i Lidhults pastorat. Och var egentligen inte helt inställd på att söka sig någon annanstans.

Annons

– Nej, jag sökte inte första gången det annonserades ut. Det är ju en rätt så stor grej att dra upp en hel familj ur det invanda. Så nu känns det som att man inte vill flytta på ett tag.

Efter att familjen flyttat till Älmhult började Marcus Lejon med att vara pappaledig i tre månader. Det var ett bra sätt för familjen att landa i sitt nya sammanhang, menar Marcus. Nu har han börjat sitt jobb som kyrkoherde - ett arbete som inte bara innebär att vara själasörjare. Han är också chef och har personalansvar för 15 personer. Marcus Lejon är ödmjuk inför uppgiften.

– Det här första året får vara ett novisår. Först vill jag lyssna och bygga relationer.

MARCUS LEJON

Ålder: 35 år.

Gör: Ny kyrkoherde i Älmhult.

Född och uppvuxen: I Horda, Rydaholm.

Bor: Prästgården i Älmhult.

Familj: Hustrun Therese, 31 och barnen Hanna, 5, Noomi, 3 och Alma, 1.

Välkomstgåva från Älmhults församling: Ett vinträd som ska planteras vid prästgårdens södervägg och som ska minna om Jesus ord ”Jag är vinstocken, ni är grenarna”.

Dold talang: Har ett bra personminne och kunde namnen på så gott som alla i förra församlingen.

Andra intressen: Har gått kurs i att beskära fruktträd och kan ympa. Gillar också att laga mat, gärna lokala maträtter som till exempel ostkaka från Småland och äggost från hustruns hemlandskap Bohuslän. är även historiskt intresserad och är bland annat sekreterare i Växjö stiftshistoriska sällskap.

Smultronställe: Sommarstugan vid en sjö i Alvestatrakten.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons