Annons

Orange vädervarning för hela Älmhults kommun: ”Räkna med stora mängder snö”

Vind och snöfall har fort SMHI att utfärda andra gradens varning. Kommunen ställer in skolskjutsen på grund av vädret. Vi håller koll på vädersituationen i kommunen.
Älmhult • Publicerad 1 december 2021 • Uppdaterad 17 oktober 2023
Orange vädervarning i Älmhults kommun.
Orange vädervarning i Älmhults kommun.Foto: Lisa Dahlgren
Mer snö väntas.
Mer snö väntas.Foto: Lisa Dahlgren

SMHI har utfärdat en orange vädervarning över stora delar av södra Sverige, så även hela Älmhults kommun. Orsaken är kombinationen av snö och vind som dragit in över södra Sverige. Varningen motsvarar nivå två på en tregradig skala.

Vid lunchtiden under onsdagen var prognosen att varningen skulle hålla i sig även under torsdagsmorgonen. Men lågtryckets exakta utveckling är svårbedömd, konstaterar SMHI.

Såhär såg Norra Esplanaden ut vid lunchtid på onsdagen.
Såhär såg Norra Esplanaden ut vid lunchtid på onsdagen.Foto: Lisa Dahlgren
Annons

– Även om viden inte blir lika stark som ute vid kusten så är det en stor snömängd som väntas komma. Räkna med att tjugofem till trettio centimeter snö kommer falla fram till uppehållet under sen torsdag förmiddag, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Enligt Trafikverket är det risk för besvärligt väglag på samtliga större vägar öster om Älmhult förbi Tingsryd, samt norrut till Växjö.

Vid 16-tiden hade en personbil åkt av vägen och behövt hjälp av räddningstjänsten.

– Men ingen ska ha skadats allvarligt i samband med olyckan. Jag hoppas att alla fortsätter att ta det lugnt när de kör hem från jobbet och under kvällen, säger räddningschef Lars Nilsson.

Vid samma tid rapporterade Älmhults kommun att skolskjutsens morgonturer ställs in under torsdagen på grund av fortsatt osäkert väder.

Vet du mer eller har bilder från ovädret?

Kontakta gärna oss via: almhult.red@smp.se

Följ gärna utvecklingen via SMP Live.

Adam SjöborgSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons