Annons

Orangeriet kan bli del av forskningssatsning värd 240 miljoner

Två universitet har långt gångna diskussioner med de nya ägarna till Orangeriet på Möckelsnäs om att bedriva forskning om skogens och trädgårdars hälsoeffekter.
Nu hänger det på att resten av finansieringen löser sig.
Möckelsnäs • Publicerad 12 november 2018
Ingemar Ljungqvist, Ingemar Ljungqvist, vd driftbolaget Kunskapscentret och Orangeriet Möckelsnäs.
Ingemar Ljungqvist, Ingemar Ljungqvist, vd driftbolaget Kunskapscentret och Orangeriet Möckelsnäs.Foto: Peter Ottosson

Orangeriet (under namnet Linnéum) kan bli del av ett nationellt forskningscentrum, tillsammans med Alnarp i Skåne och eventuellt ytterligare platser.

Både Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Linnéuniversitetet är väldigt intresserade av samarbete.

Annons

Forskningen på Möckelsnäs ska i så fall handla om naturens läkande effekter. Exempelvis trädgårdar, skogars och kanske även djurens hälsoeffekter.

Patrik Grahn, professor på SLU:

– Jag jobbar med natur och hälsa. I Alnarp har vi en rehabiliteringsträdgård där vi byggt upp en kunskap om hur man rehabiliterar folk som drabbats av utmattning och andra stressrelaterade åkommor. Region Skåne som vi samarbetar med där är i nuläget intresserade av andra typer av åkommor, som rehabilitering efter svår cancer. Vi har ett behov av att gå vidare med kunskapsbyggande vad gäller stressrelaterade åkommor. Framför allt skulle vi fokusera på de stressrelaterade mentala åkommorna i Möckelsnäs. Det handlar om depression, ångest och utmattning, säger han.

– Möckelsnäs har alla förutsättningar genom att det ligger i en bygd där man kan använda det som ett levande laboratorium för att undersöka effekter från skog och djur och trädgård. Det skulle kunna vara möjligt att titta på.

Från Linnéuniversitetets håll skulle det kunna handla om att undersöka stressindikatorer som exempelvis blodtryck och kortisolnivåer i olika skogsmiljöer. Professor Johan Bergh, Linnéuniversitetet, uppskattar att ett tio-tal personer från Linnéuniversitetet kan komma att jobba ute på Möckelsnäs om allt går i lås.

– Vi tycker det är väldigt intressant och vill gärna utveckla den här verksamheten, men vi är beroende av pengar som vi söker. Området har stor potential. Det finns mycket natur runt omkring. Det är en unik natur med både skog och vattenmiljö, säger Johan Bergh.

Orangeriets ägare och de båda universiteten är alla mycket positiva.

Nu hänger allt på att lösa finansieringen för att det ska bli verklighet.

Av 240 miljoner går Innovationsmyndigheten Vinnova in med 80 miljoner, SLU går in med 80 miljoner, och övriga 80 miljoner kommer från andra intressenter.

Om alla förhandlingar ros i land.

Annons

SLU har sagt ja. Nu jobbar de på att få ihop en ansökan till Vinnova strax efter årsskiftet, och raggar samtidigt fler partners.

Förhandlingar förs med bland annat Älmhults kommun, Ikea och Vegtech. Växjö kommun har tackat nej. Men huvudspåret är att få med Region Kronoberg, enligt orangeriets vd Ingemar Ljungkvist.

Han beskriver samtalen med regionen som "jättebra”.

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson kan inte säga något om hur det kommer att landa.

– Frågan ska behandlas politiskt, och jag har inte hunnit stämma av med politiken ännu, säger han.

Ljungkvist uppskattar att det kan ta ett år innan satsningen är igång.

Fotnot: De 240 miljonerna handlar om kunskapscentrat i sin helhet, inte bara Linnéum. Satsningen sträcker sig över tio år.

Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons