Annons

”På natten kastar de stenar och smällare på oss”

Mitt i natten vaknar Narcisa av en smäll. Någon har kastat en sten genom fönstret på husvagnen där hon sover. Resten av natten sitter hon uppe och gråter. För de rumänska EU-migranter som bor i Älmhult är vardagen en kamp mot hot och hunger.
Älmhult • Publicerad 6 augusti 2014
Foto: 
Sängen i bilen som Loredana sover på är gjord av bildäck, filtar och skumgummi.
Sängen i bilen som Loredana sover på är gjord av bildäck, filtar och skumgummi.Foto: 
? Jag har för ont i benen för att stå upp. Jag kan knappt sitta ner, säger Mariana som lider av högt blodtryck.
? Jag har för ont i benen för att stå upp. Jag kan knappt sitta ner, säger Mariana som lider av högt blodtryck.Foto: Johan Christensen
I skydd av mörkret kastade någon en sten genom rutan.??När vi skrek så sprang de iväg, säger Narcisa som sov där inne.
I skydd av mörkret kastade någon en sten genom rutan.??När vi skrek så sprang de iväg, säger Narcisa som sov där inne.Foto: 
Vatten till matlagningen måste de bära till husvagnen i plastdunkar.
Vatten till matlagningen måste de bära till husvagnen i plastdunkar.Foto: 
? Vi skäms för att tigga, men vi måste överleva. Vi har barn som vi måste hjälpa, säger Mircea med hustrun Loredana. I Rumänien tar deras 17-årige son hand om sin mormor.
? Vi skäms för att tigga, men vi måste överleva. Vi har barn som vi måste hjälpa, säger Mircea med hustrun Loredana. I Rumänien tar deras 17-årige son hand om sin mormor.Foto: 
Daniel sitter på kudden och tigger i åtta timmar varje dag. Både han och Loredana tycker att livet är svårt utan rinnande vatten.
Daniel sitter på kudden och tigger i åtta timmar varje dag. Både han och Loredana tycker att livet är svårt utan rinnande vatten.Foto: Johan Christensen
Skåpbilen tog familjen från Rumänien till Älmhult. Nu är den deras hem.
Skåpbilen tog familjen från Rumänien till Älmhult. Nu är den deras hem.Foto: 
Raketerna som någon sköt mot Daniel och hans familj brände sönder räfsan.
Raketerna som någon sköt mot Daniel och hans familj brände sönder räfsan.Foto: 
Florin, Loredana, Mircea, Daniel, Maria och Narcisa tillhör samma familj och samlar pengar till sina barn som är kvar i Rumänien.
Florin, Loredana, Mircea, Daniel, Maria och Narcisa tillhör samma familj och samlar pengar till sina barn som är kvar i Rumänien.Foto: 

– Vi bestämde oss för att åka till Sverige, när vi insåg att vi inte kunde ge våra barn mat, berättar Daniel.

Han är en av de rumänska migranter som bor i Älmhults kommun och lever på att tigga. Samtidigt som han visar runt i de två minibussarna och den gamla husvagnen som nu är deras hem, berättar han om ett liv i fattigdom. Här hoppades de på förändring, men sängen i skåpbilen består av bildäck och skumgummi. Regnet har förvandlat marken till lera vid deras fötter. Kommunen har ställt dit några soptunnor, men de har inget vatten och ingen toalett.

Annons

– Vi tackar Gud för all hjälp vi får, säger han.

Maria, Daniels fru, visar en blå hink som står på den regnblöta marken. Det är här de tvättar, i busken bakom hänger en tröja på tork. Varje dag tar de sina plastdunkar och går ett par kilometer till en vattenkran. Det är tungt att bära, men ett måste.

– Vi kan inte laga mat och inte ens tvätta oss utan vatten. Man kan inte leva på den här planeten utan vatten, säger Loredana.

De tolv som bor här tillhör samma familj. Äldst är Mariana, som sitter ner på en sten och pustar. Hon lider av högt blodtryck och kroppen värker efter att hon suttit på marken och tiggt.

– Det gör så ont att jag inte kan stå. Det värker i båda benen, säger hon.

Daniel håller upp ett inramat familjefoto från Rumänien. Där sitter hans syster med sina barn, de ler blygt mot kameran. I juli drabbades deras hemprovins Gorj, i sydvästra Rumänien, av översvämningar. Daniels hus har blivit bortspolat och hans mamma och barn har fått flytta till en hydda i skogen.

– Titta på huset, det kan falla när som helst. Det är min systers hus, mitt eget finns inte längre. Jag längtar hem till mina barn och jag längtar till ett hem som inte längre finns, säger han.

Det var sent på våren, före översvämningarna, som familjen bestämde sig för att åka till Sverige. De hade pratat med en bekant som bor i Malmö, han skulle fixa ett jobb. I två dagar körde de bussarna genom Europa, men väl framme fanns inget jobb och vännen gick inte att nå. De behövde pengar, men det fanns redan så många rumäner som tiggde i Malmö. Då bestämde de sig för att åka till Älmhult, här var nog möjligheterna större.

– Jag mår dåligt när jag tigger. Det är en skam, men jag måste för vi har ingen annan utväg, säger Florin som brukar tigga i centrala Älmhult.

De får in runt mellan 100 och 150 kronor varje dag. Det är inte mycket, det räcker knappt till maten. Men om något blir över så skickar de hem det till familjen, berättar han.

Annons

– Folk är snälla. Älmhult är en speciell och välkomnande stad, det enda dåliga som har hänt är när de kastar sten, säger Daniel.

Det var förra helgen som familjen attackerades. Narcisa, Florins fru, sov på kanten av den lilla sängen som delas av fem personer. Precis under den nu spruckna rutan.

– Det var sent på natten, kanske klockan två. Plötsligt flög en tegelsten in i fönstret. Jag blev rädd, vi grät allihop och sov inte mer. Vi stod vakna utanför bilarna hela natten.

Natten efter hände det igen, i skydd av mörkret började någon bombardera deras hem med raketer. Daniel darrar på rösten när han visar upp den avbrända räfsa som raketerna satt fast på.

– De var mycket högljudda, vi trodde först att det var pistolskott. Men de flög uppe i luften och lös upp.

Mariana som sitter på stenen bredvid känner sig fortfarande orolig.

– Vi är rädda att de ska döda oss, de som är fulla på natten, säger hon men tvekar.

– Eller nja kanske inte, men vi var så rädda när de kastade smällarna. Men det var säkert bara några unga fulla killar som kom från diskot. Sånt händer hemma hos oss också.

Tillsammans diskuterar familjen vem som skulle göra något sådant. De har valt att inte polisanmäla, och det märks att de ändå vill tona ner händelsen lite.

– Jag har inte träffat snällare människor än i Sverige. Men i alla länder finns det fascister, rasister och kommunister. Bli inte arga på mig för att jag säger så. Varje skog har sina uttorkade träd, säger Daniel.

Annons

De berättar att vissa ifrågasätter om de alls är fattiga. Att de blir kritiserade för att de har bilar och mobiltelefoner. Daniel väger sin grå mobil i handen.

– Det här är ingen avancerad mobil. Men utan bilen skulle vi sova i regnet och vi behöver mobilen för att prata med våra barn, säger han.

Sedan går han och hämtar en kudde, den har ett vackert vävt landskap på sig, färgen är mörkbrun av smuts. Det är på den han sitter på när han tigger.

– Ingen gillar att sitta på den i åtta timmar, det är svårare än vilket jobb som helst. Jag kan inte känna benen längre, jag har blåsor. Titta hur vi sitter här och skäms.

– Ingen kommer hit för att bli rik. Vi kommer hit för att vi är fattiga, vi flyr undan döden. Vi sover på marken och vi gråter. Vi kan inte ens tvätta oss, säger Mariana från sin sten.

På frågan om inte pengarna går till någon annan som är rik, någon som utnyttjar dem, svarar alla nej i kör.

– Nej, nej, nej. Det finns nog sådana som hämtar hit folk och tvingar dem att tigga. Men vi är en familj och vi har inga sådana problem, svarar Daniel.

I september börjar skolan i Rumänien, barnen behöver pengar till skor och böcker. Drömmen vore att familjen kunde stanna i Älmhult, lära sig svenska och ta hit sina barn. De skulle kunna jobba med vad som helst.

– Bottenjobb. Vi tänker inte på kontorsjobb utan ett bottenjobb. Vet du vad det är? Det är så man säger i Rumänien om de sämsta och mest skamfulla jobben. Vi kan skura toaletter, säger Daniel som tidigare jobbat på jordbruk i Spanien och Portugal.

I Rumänien jobbade han med att tillverka tegelstenar. Men det var innan kommunismens fall, innan industrierna såldes till utländska företag och alla förlorade jobbet. Att få ett jobb här är en dröm. Först och främst hoppas de att kommunen ska hjälpa dem med en mulltoalett eller rinnande vatten.

Annons

– Eller en lampa. Då skulle de som kastar sten inte våga komma tillbaka, säger Daniel.

EU-MEDBORGARES RÄTTIGHETER:

Fri rörlighet Den fria rörligheten garanteras av EU. Varje medborgare har rätt att röra sig, bo och arbeta i ett annat medlemsland utan att diskrimineras på grund av nationalitet.För vistelse i högst tre månader ställs inga andra krav än en giltig ID-handling. För att få uppehållsrätt längre tid krävs att personen jobbar, är arbetssökande eller studerar.Personer har rätt till akuta insatser från socialtjänsten om behov uppstår och de söker hjälp. Boendekommunen har ansvaret för att det tillgodoses.Kommunen är också ansvarig att lämna bistånd om hjälp inte kan tillgodoses. Det kan handla om pengar till hemresa, mat eller härbärge.Att tigga är tillåtet, oavsett om det sker i organiserad form eller inte.Enligt siffror från Kronofogden, som Sveriges Radio Ekot rapporterar om, har över 800 EU-migranter avhysts från sina tillfälliga hem i Sverige, hittills i år.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting

Olof Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons