Annons

Peab bygger Ikeavaruhus

Byggföretaget Peab kommer att bygga tio nya Ikeavaruhus i Norden. Bland de planerade varuhusen finns ett nytt i hemstaden Älmhult och Peabs personal i Älmhult kommer att vara involverade.
Älmhult • Publicerad 14 december 2010
Peter Agnefjäll, Ikea, och Mats Paulsson, Peab, är nöjda med samarbetet mellan ­företagen.
Peter Agnefjäll, Ikea, och Mats Paulsson, Peab, är nöjda med samarbetet mellan ­företagen.Foto: Daniel Samuelsson

Ett nytt avtal mellan företagen innebär samarbete med nya varuhusprojekt, från idé till nyckelfärdig byggnad. Peab och Ikea har jobbat tillsammans tidigare. Bland annat har byggfirman varit med när Ikeavaruhusen i Haparanda och Kalmar byggdes år 2006.

– Vi är glada över samarbetet. Det gör att vår expansion kan ske ännu mer kostnadseffektivt och självklart med hänsyn till människor och miljö, säger Peter Agnefjäll, vd för Ikea Svenska Försäljnings AB i ett pressmeddelande.

Annons

Genom ett långt samarbete vill Ikea nå rätt kvalitet, lägre byggkostnader, korta projekttider och ett tydligt engagemang i hållbarhetsfrågor. Överenskommelsen gäller tio nya varuhus i Norden efter respektive lands planerade expansionsplan.

I Sverige har Ikea planer på att bygga nya varuhus i Älmhult, Uddevalla, Västerås och Borlänge.

Om allt går om planerat blir Peabs anläggning i Älmhult involverad i bygget av det nya Älmhultsvaruhuset.

– Det blir vi. Det rör sig om ett fördjupat sam­arbete mellan oss och Ikea och det är positivt, säger Ingvar Pettersson, arbetschef för bland annat Peabs anläggning i Älmhult.

Hur avtalet mellan de två företagen påverkar personalstyrkan på byggbolagets Älmhultskontor är i dagsläget oklart.

– Det för tidigt att säga något om det nu, säger Ingvar Pettersson.

33 miljoner människor besöker Ikeas 17 varuhus i Sverige varje år. Norge har för tillfället sju Ikeavaruhus. Finland har fyra.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons