Annons

Plusresultat tack vare oväntade extra miljoner

Ett överskott på 9,5 miljoner.
Älmhults kommun går mot ett plusresultat 2012. Men bara tack vare oväntade extra miljoner.
Älmhult • Publicerad 8 oktober 2012

Prognosen i delårsrapporten som ska diskuteras i kommunstyrelsen i veckan visar inte på röda siffror.

Men politikerna kan inte jubla trots pluset på 9,5 miljoner.

Annons

Delårsrapporten gäller fram till augusti i år och den visar hur mycket pengar som går åt till verksamheten jämfört med budget. Årets budget var dessutom speciell, den var inte i balans utan hade minus redan från början.

Men tack vare ökade skatteintäkter, utjämningsbidrag och en rejäl slant i återbetalade så kallade AFA-premier kommer bokslutet att sluta på ett stort plus.

Älmhults kommun får tillbaka 15 miljoner i AFA-pengar. Det handlar om inbetalda premier från 2007 och 2008.

- Folk har helt enkelt blivit friskare än vad man räknat med. Förra året löste man det med att sänka premierna och även i år är vi premiebefriade. Men så blir det ändå en stor utbetalning till arbetsgivarna, förklarar Jonas Arpzell, tillförordnad ekonomi-chef, Älmhults kommun.

Men AFA-pengarna är bara en engångssumma och inget att räkna med på sikt, poängterar Jonas Arpzell. Även om verksamheten går något bättre, så kostar den ändå mer än budget. Om prognosen stämmer kommer verksamheten kosta 2,3 miljoner mer än vad man räknar med i budgeten.

Flera nämnder klarar sin budget men det finns fortfarande stora problem i utbildningsnämnden. Där visar prognosen på ett minus på cirka fem miljoner. Men det kan finnas flera osäkra faktorer där, enligt utbildningsförvaltningen. Till exempel var kommunens alla gymnasieelever kommer att läsa, de faktiska effekterna av det nya skolskjutsavtalet och de nya lärarlönerna.

Tekniska visar också på ett minus på nästan 1,8 miljoner som främst härrör från kostnader för att hålla Orangeri och kunskapscentrum Carl von Linné. Det fanns inga pengar avsatta i budgeten alls för anläggningen på Möckelsnäs.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons