Annons

Polisen och viltet – rovdjursattacker både på marken och från luften

Vargattacker i Pjätteryd och Hallaryd.
Lodjur, räv och en och annan örn som gäckar lammuppfödaren, före detta polismannen Bengt Adolfsson, på gården i Strängarås utanför Liatorp.
– Jag har hägnat in med el och byggt ett skjul nära vårt hus, som de kan krypa in i, säger han.
Liatorp • Publicerad 21 oktober 2020
Bengt Adolfsson, lammbonde, politiker (i utbildningsnämnden för M) och pensionerad polis bland sina ögonstenar utanför Liatorp.
Bengt Adolfsson, lammbonde, politiker (i utbildningsnämnden för M) och pensionerad polis bland sina ögonstenar utanför Liatorp.Foto: Per Ohlsson

När Bengt Adolfsson 2015 drog sig tillbaka från polisyrket skaffade han tolv lamm till husbehov på gården i Strängarås. Vilka sedan fått lamm med relativt jämna mellanrum varje vår.

– Jag håller inte på med det här för ekonomisk vinning, utan mest för att det är trevligt och håller landskapet öppet, säger han.

Annons

Några nyfödda lammungar har försvunnit från kullen genom åren, ofta misstänkta rov för rävar som smyger omkring i skogsbygden.

– De har varit bara ett par veckor gamla när de helt plötsligt bara varit borta utan att vi återfunnit dem. Det hände vid kanske fem tillfällen nu i våras. Och senast i augusti var det en tacka som hade fått ett sent lamm. Efter bara någon dag hittade jag den nyfödda med huvudskador, och vi misstänker att det var en örn som varit framme. Det var i alla fall vad experten Rune Håkansson sa.

Lodjursrivet lamm – det senaste offret hos Bengt Adolfsson.
Lodjursrivet lamm – det senaste offret hos Bengt Adolfsson.Foto: Privat

Nyligen hittade Bengt Adolfsson även ett vuxet djur som fallit offer. Rune Håkansson, som är besiktningsman på länsstyrelsen, tillkallades igen.

– Det låg här uppe i backen och hade blivit rejält bitet i halsen. Han (Rune Håkansson) var säker på att det var ett lodjur som varit angripare den här gången.

”Jag har byggt till skjulet i fållan nära vårt boningshus och förstärkt med ett annat krypin i en hage en bit bort så att det ska bli lite tryggare”, säger Bengt Adolfsson.
”Jag har byggt till skjulet i fållan nära vårt boningshus och förstärkt med ett annat krypin i en hage en bit bort så att det ska bli lite tryggare”, säger Bengt Adolfsson.Foto: Per Ohlsson

Bengt Adolfssons lamm betar i dag på ängarna runt bostaden.

– Jag har byggt till skjulet i fållan nära vårt boningshus och förstärkt med ett annat krypin i en hage en bit bort så att det ska vara lite tryggare. Elstängslen runt hagarna håller ju inte lodjuren borta, däremot har vi sluppit påhälsning av vildsvin sedan vi fick upp dem, fortsätter han.

”Elstängslen runt hagarna håller ju inte lodjuren borta, däremot har vi sluppit påhälsning av vildsvin sedan vi fick upp dem.””
Bengt Adolfsson i Stränarås

Vildsvin har annars varit en plåga för tomtägare i närområdet – framför allt i och kring Diö.

– Ett par hundra meter upp i skogen har jägare skjutit runt 15 under årens lopp, säger Bengt Adolfsson.

Bengt Adolfsson, lammbonde, politiker, pensionerad polis utanför Liatorp
Bengt Adolfsson, lammbonde, politiker, pensionerad polis utanför LiatorpFoto: Per Ohlsson

Rune Håkansson, länsstyrelsens besiktningsman och spårare med ansvar för rovdjur i länets västra delar, konstaterar:

– Räven ger sig bara på små lamm och exempelvis rådjurskid, som den bär iväg med. Lodjur däremot kan ta även stora får och dovhjortar. Men sett till besättning så är det inte många lamm som faller offer varje år – jag tror bara vi räknade till ett par i fjol.

Annons

Hur ser det ut på vargfronten efter förra månadens attacker i Pjätteryd och Hallaryd?

– Just den vargen var ju nere i Skåne och vände men är tillbaka någonstans i Gnosjötrakten nu. Den tog nyligen fem lamm och det är utfärdat skyddsjakt efter den.

Ett lodjur, som härom året fångades på viltkamera hos en granne till Bengt Adolfsson.
Ett lodjur, som härom året fångades på viltkamera hos en granne till Bengt Adolfsson.Foto: Privat
Fakta

Lodjursstammen

Lodjuren i länet inventeras varje år under perioden första oktober till och med sista februari.

Under denna tid söker länsstyrelsens spårare aktivt efter lodjurshonor med ungar för att försöka ta reda på hur många föryngringar som skett i länet under året.

Inventeringen görs antingen genom spårning på snö eller genom att lodjuren fotograferas/filmas med viltkamera (så kallade åtelkameror). Länsstyrelsen har sedan 2016 tillstånd att använda 30 kameror över hela länet. Kameror sätts inte upp utan markägarens medgivande.

(Länsstyrelsen Kronoberg)

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons