Annons

Polisen söker efter brandorsaken

På torsdagsmorgonen deklarerade räddningstjänsten faran över efter branden i E. Johanssons sågverk AB i Häradsbäck. Nu tar polisens tekniker över arbetet och försöker hitta en orsak till att branden bröt ut.
Älmhult • Publicerad 30 mars 2012
På onsdagskvällen var branden släckt men en räddningsstyrka bevakade platsen under hela natten till torsdagen.
På onsdagskvällen var branden släckt men en räddningsstyrka bevakade platsen under hela natten till torsdagen.Foto: Johan Kristensson

Efter ett intensivt arbete under natten förklarade räddningstjänsten vid niotiden på torsdagsmorgonen insatsen avslutad.

–Skyddsbarriärerna och avspärrningen är kvar runt brandplatsen, men vi har tagit ner den yttre avspärrningen, säger räddningsledaren Staffan Hård som säger att det är ganska sällsynt att han deltar i en insats av den här omfattningen.

Annons

-Men jag tycker att det har gått bra och att vi har tagit rätt beslut. Framför allt gjorde skyddsbarriärerna att människor runt omkring kunde stanna kvar i sina hem.

Det främsta problemet för räddningstjänsten utgjordes av gasflaskor fyllda med acetylen och syrgas som riskerade att explodera. Under en kort tid övervägde man att skjuta sönder flaskorna, men valde sedan i stället att kyla ned dem med vatten.

-Gasflaskorna vattenbegjöts i 24 timmar. De ligger kvar, men nu är de ofarliga, säger Staffan Hård.

Nu har ansvaret för brandplatsen lämnats över till polisens tekniker, som går in för att försöka ta reda på vad som orsakat branden.

-En teori har ju varit att den orsakats av de heta arbeten som utförts där på sistone, säger Robert Loeffel på Kronobergspolisen som påpekar att teknikerna tittar efter flera möjliga brandorsaker och gör intervjuer med närboende.

-Vi försöker i första hand hitta platsen där branden startade, men det är inte alltid så lätt med sådana här totalbränder.

Sågverkets ägare Anders Johansson ville på torsdagen inte säga något om brandens konsekvenser för honom och hans företag. Däremot säger han, efter Smålandspostens artikel i gårdagens tidning, att han är nöjd med företagets ekonomi.

– Slår man ut det på fyra år så blir det bra. De flesta mindre sågverk går mycket sämre än mitt. Att vi har dragit ner på personal beror på att vi drar ner i stort.

03.50 skickar SOS Alarm ut ett larm om brand i sågverket.

Häradsbäcks räddningstjänst var först på plats. Senare anslöt också styrkor från Ryd, Älmhult och Liatorp.

 Klockan 04.53 meddelas att delar av sågverket är nerbrunnet.

 Klockan 05.40 meddelar räddningsledaren att sågverkets sågdel är totalförstört och har rasat samman.

Arbetet inriktas mot att rädda det intilliggande sorteringsverket, vilket också lyckas.

Arbetet försvåras av att det finns gasflaskor i byggnaden. Det finns uppgifter om sju stycken. Området spärras av, men ingen behöver evakueras. Polisen förbereder sig för att prickskjuta sönder flaskorna, men detta görs aldrig.

Platsen bevakades kontinuerligt av en räddningsstyrka under hela dagen och hela natten fram till morgonen.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons