Annons

Pottebodapengar ska gå till projekt

Kampen om Pottebodapengarna är över.
– Nu kan vi genomföra flera bra projekt, säger Mette Adolfsson, ord­förande i Härlunda intresseförening.
Älmhult • Publicerad 28 januari 2012

Som Smålandsposten rapporterade om i går kommer de sista kvarvarande pengarna från Pottebodafonden nu att tillfalla Härlunda intresseförening. Älmhults kommun vill avveckla fonden och fördelar därför, enligt förslaget, de återstående 338 000 kronorna till Häradsbäcksborna.

Byborna har i många år kämpat för att få del av miljonerna som Älmhults kommun fick in då Pottebodafastigheten såldes. Det handlar om den fastighet som år 1933 testamenterades till Härlunda kommun och som sedan övergick till Älmhult då kommunerna slogs samman.

Annons

Före försäljningen av Potteboda användes avkastningen från skogsfastigheten, enligt kommunalrådet Elizabeth Peltola (C), till ändamål som nämndes i testamentet, i Härlunda. 1990 fanns också en Centermotion om försäljning för att skapa en fond där avkastningen i fonden skulle gå tillbaka till Härlunda. Den motionen avslogs.

2005 såldes Potteboda för 11,6 miljoner kronor, pengar som bland annat gått till att betala pensionsskulder.

Trots att det inte blev några miljoner till Häradsbäck från Potteboda så är Mette Adolfsson, ordförande i Härlunda intresseförening, nöjd.

– Ja, vi är glada över vad vi fått. Vi hade gett upp om att få några pengar alls så det här känns ändå positivt, säger Mette Adolfsson.

– Vi ska inte ägna mer energi åt att diskutera vad som hänt utan se framåt nu. Dessutom satsar Älmhults kommun miljoner på att bygga upp fiberstamnätet som gör det möjligt för oss att bygga vårt nät.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons