Annons

Ridklubb går till attack mot bidragsfördelning

Älmhult Linnébygdens ridklubb har högre driftskostnader än flera andra föreningar. Trots detta får man ett lägre driftsbidrag. Nu ifrågasätter föreningen kommunens fördelningspolitik.
Älmhult • Publicerad 8 oktober 2010
utsatta? Älmhult Linnébygdens ridklubb har högre driftskostnader än flera andra föreningar. arkivfoto
utsatta? Älmhult Linnébygdens ridklubb har högre driftskostnader än flera andra föreningar. arkivfotoFoto: 
Älmhult Linnébygdens ridklubb har högra driftskostnader än flera andra föreningar.
Älmhult Linnébygdens ridklubb har högra driftskostnader än flera andra föreningar.Foto: Arkivfoto

Ridklubbens driftskostnader uppgår till cirka 400 000 kronor om året. Men det fasta driftsbidraget på 76 000 kronor per år har varit oförändrat sedan 15 år tillbaka. Samtidigt visar uppgifter som Smålandsposten tagit del av att det finns föreningar som får betydligt mer – trots lägre driftskostnader. En förening har till exempel mottagit 200 000 kronor i bidrag för driftskostnader som uppgår till endast 150 000.

– Det är viktigt med en rättvis fördelningspolitik. Tyvärr kan vi konstatera att så inte är fallet i dag, säger Yvonne Jonsson, pressansvarig på Älmhult Linnébygdens ridklubb.

Annons

Hon berättar att det lågt satta bidraget har fått negativa konsekvenser för ridklubben.

– Vi har gjort personalnedskärningar för att få ekonomin att gå ihop. Lägre kan vi inte gå för då kan vi inte driva vår verksamhet, säger Yvonne Jonsson.

Efter ett möte i slutet av september erbjöd sig kommunen att höja bidraget till 130 000 kronor. Men enligt Yvonne Jonsson är det fortfarande en alldeles för låg summa.

– Vi skulle behöva närmare 350 000 kronor, vilket vi också kunnat styrka med hjälp av våra redovisade kostnader. Behovet känns motiverat inte minst med tanke på att anläggningen som vi driver faktiskt tillhör kommunen, säger hon.

Nu har ridklubben skickat ett brev till kommunen med uppmaningen att det görs en revision av bidragsfördelningen. Man vill även veta hur stor del av andra föreningars driftsbidrag som går till el, vatten och avlopp samt hur stor del som används till övriga kostnader.

– Antingen så handlar den ojämna fördelningen om politisk vilja. Eller så har kommunen inte riktigt förstått hur ojämlik situationen är. Jag tror på det senare, säger Yvonne Jonsson.

Elisabet Gunnarsson (C) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Hon vill inte uttala sig i det enskilda fallet men säger att man för närvarande gör en översyn av hur driftsbidragen fördelas.

– Vi tycker också att där finns en omotiverad skillnad.

Varför har det blivit så?

– Det bygger på gamla beslut som jag inte kan svara för, säger Elisabet Gunnarsson.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons