Annons

Ridklubben får ingen mer höjning

Det blir ingen ytterligare höjning av det fasta driftsbidraget till Älmhult Linnébygdens ridklubb. Samtidigt står det klart att kommunen gör en ordentlig översyn av bidragspolitiken under nästa år.
Älmhult • Publicerad 15 oktober 2010

Som Smålandsposten tidigare rapporterat beräknar ridklubben sina driftkostnader till cirka 400?000 kronor per år. Därför anser föreningen att kommunens höjning av driftbidraget – från 76000 till 130000 kronor – inte är tillräcklig.Nu har ridklubben fått ett skriftligt svar från kultur- och fritidsnämnden. I brevet konstateras att någon ytterligare höjning av det fasta driftbidraget inte är aktuell för tillfället.

Som främsta orsak anges att nämndens budget inte tillåter någon ytterligare höjning. Kommunen går där­emot med på att betala ut ett retroaktivt belopp på cirka 270?000 kronor till ridklubben. Pengarna motsvarar mellanskillnaden mellan den gamla och den nya bidragsnivån för perioden 2005–2009. Dessutom avskrivs en skuld på 400?000 kronor till kommunen.

Annons

Ridklubben har även ifrågasatt kommunens fördelningspolitik i allmänhet. Exempel visar på andra föreningar som tagit emot högre bidrag för betydligt lägre driftkostnader.

Nämnden skriver att man ”i möjligaste mån” försöker ha en jämlik bidragsfördelning till kommunens olika föreningar. Samtidigt påpekas svårigheterna med att jämföra verksamheter som exempelvis en ridklubb och en fotbollsförening. I de fall där en jämförelse inte låter sig göras hänvisar nämnden återigen till budgetramen. Samtidigt står det klart att kommunen påbörjat en översyn av grunderna för bidragsfördelningen – ett arbete som väntas pågå under hela nästa år.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons