Annons

SD vill ha betyg i första klass i Älmhult

Sverigedemokraterna i Älmhult har presenterat sitt val­manifest. Förutom att säga upp avtalet med Migrationsverket vill de skrota vindkraftplanen samt införa ordningsbetyg från första klass.
Älmhult • Publicerad 10 juni 2014

SD fick 12,5 procent i Älmhult vid europaparlamentsvalet vilket har gett partiföreträdaren Börje Tranvik råg i ryggen. Han hoppas på minst samma stöd till hösten vilket hade kunnat ge dem dubbelt så många mandat i fullmäktige: fyra i stället för dagens två.

Men ni har bara tre namn på er vallista?

Annons

– Ja... Det är lite för lite. Men vi har ju en öppen lista så vi får se hur det ordnar sig, säger han.

Partiet har nu formulerat sitt valmanifest. Det är framförallt fokuserat på landsbygden, äldreomsorgen och skolan. Bland annat vill de skrota vindkraftplanen och arbeta för en kommun fri från vindkraft.

– Kostnaden för att sätta upp ett vindkraftverk motsvarar inte intäkten. Det är en nyckfull ­energi som ibland ger mycket och ibland inget alls vilket ger ett ryckigt elnät. Hade man inte lagt så mycket på vindkraft hade man med all säkerhet kunnat bygga fler kärnkraftverk. Solceller ger också energi bara vissa tider på dygnet.

Vill ni förbjuda även dem?

– Nej, de utgör inte en lika stor investering som vindkraftverken. Dem ser vi positivare på. Att sätta upp solpaneler på taket är en försvarbar åtgärd.

Partiet vill också ha ett ”rättvist vårdnadsbidrag så barnfamiljer får valfrihet”. I?dag ligger det på 3?000 kronor per månad och barn mellan ett och tre år.

Vad innebär rättvist för SD?

– Att man får lika mycket pengar som barnet kostar att ha på dagis. Jag vet inte hur mycket det är men det är en stor summa.

– Det ska vara valfrihet. Föräldrarna ska själva kunna bestämma var de ska ha sina barn. Hemma, på dagis eller hos en dagmamma.

SD vill också öppna upp skolorna på landsbygden, ”när elevunderlag finns”.

Annons

Vad är ett lagom elevunderlag?

– Vi har pratat om siffran 30 barn. 25–30. Där är brytpunkten tror jag. Skolan är viktig för bygdens överlevnad.

Partiet vill även införa ordningsbetyg i skolan. Börje Tranvik hoppas på en betygsskala som ”förr i tiden”, med A, B, C och så vidare, det vill säga som det numer är idag igen sedan några år.

Från vilken klass vill ni göra det?

– Redan från första klass. I förskolan är det inte aktuellt.

Men idag får de ju inga betyg förrän långt senare i grundskolan?

– Ja, det är väl lite hårt kanske. Men ett ordningsbetyg skulle kunna vara ett första steg.

Den enda punkt som berör den fråga flest förknippar med partiet handlar om att säga upp avtalet med Migrationsverket om asylinvandring och ­ensamkommande flyktingbarn. Endast i ”ytterst ömmande fall” ska flyktingar få rätt till uppehälle i Älmhult, menar Börje Tranvik.

De flesta förslagen i manifestet är sådana som kostar pengar. Vad SD vill dra ner på har partiet inte bestämt ännu.

– Det är en bra fråga. Vi har in te arbetat fram den biten ännu. Men jag ska skriva upp det och återkomma, lovar han.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons