Annons

Siffror om kvaliteten förbryllar Almkvist (S)

Trots låg arbetslöshet, hög trygghet och bra skolresultat är många kommuninvånare skeptiska till Älmhult som plats att bo på. Det visar färsk statistik som gör kommunalråd Ingemar Almkvist (S) förbryllad.
Älmhult • Publicerad 20 februari 2017
"Jag funderar på vad man kan göra för att det ska upplevas bättre", säger Ingemar Almkvist om statistiken som visar att många Älmhultsbor är skeptiska till kommunen som plats att bo och leva på. Foto: Pontus Steneros
"Jag funderar på vad man kan göra för att det ska upplevas bättre", säger Ingemar Almkvist om statistiken som visar att många Älmhultsbor är skeptiska till kommunen som plats att bo och leva på. Foto: Pontus Steneros

Älmhultsborna är inte särskilt nöjda med kommunen som plats att bo och leva på, visar den årliga redovisningen Kommunens Kvalitet i Korthet (KKIK) som presenterades förra veckan.

I länet är det bara i Alvesta och Lessebo som invånarna tycker att den egna kommunen är sämre. Bäst i länet trivs man i Växjö (index 64 av 100). Älmhult hamnar på index 55.

Annons

Det är ett förvånansvärt lågt resultat för Älmhult, menar kommunalråd Ingemar Almkvist (S). Medel i riket ligger på 60 och bäst av alla kommuner var Lomma med ett index på 79.

– Man kan undra varför det upplevs så pass dåligt. Vi får stryk av Växjö, men vi får också stryk av en del av de mindre kommunerna, säger Ingemar Almkvist.

KKIK för 2016 visar att Älmhult sedan den senaste mätningen ligger fortsatt bra till i de delar som handlar om skolan och äldreomsorgen och att Älmhultsborna känner sig tryggast i länet.

– Ändå upplever man inte att det är så bra att bo i kommunen, det förvånar mig. Jag funderar på vad man kan göra för att det ska upplevas bättre. Kanske borde man ha någon form av medborgardialog där den här typen av frågor diskuteras. Det hade varit intressant att djupstudera varför det upplevs på det här sättet, säger Ingemar Almkvist.

Även vad gäller tillgänglighetsfrågor som öppettider på återvinningsstationen, biblioteket och i simhallen är kommunens KKIK-resultat mindre smickrande. Älmhult ligger en bit under medel i landet sett till antalet timmar som verksamheterna håller öppet, och där vill Ingemar Almkvist nu se åtgärder.

– När vi ska renovera och bygga till simhallen, då tycker jag att vi måste se till att vi utökar öppettiderna. Och vi är på väg mot en ny organisation för återvinningen, även där bör det bli längre öppettider för att förbättra servicen.

Fakta

Kvalitet i korthet

Kvalitetsmätningen Kvalitet i korthet genomförs årligen av Sveriges kommuner och landsting (SKL).

2016 deltog drygt 250 av Sveriges 290 kommuner, vilket gör att kommunerna har goda möjligheter att jämföra sig med andra kommuner som har liknande förutsättningar.

Kvalitet i korthet är indelad i fem olika områden: Tillgänglighet, Trygghet, Delaktighet och information, Effektivitet samt Samhällsutveckling.

I slutet av förra veckan presenterades årets resultat. Skolresultat och brukarnöjdheten på äldreboenden och inom hemtjänsten är exempel på områden där Älmhult står sig bra.

Däremot vad gäller hur kommuninvånarna ser på Älmhult som plats att bo och leva på är betyget alltså sämre. Tillgänglighet och medborgarinflytande är andra områden med svagt resultat i mätningen.

Kommunalråd Ingemar Almkvist (S) om betydelsen av kvalitetsmätningen: "Jag tycker att undersökningen är jättevärdefull och att man bör ta den på stort allvar. Det är viktigt att rätta till det som inte är bra, men också glädjas åt det som fungerar bra".

Nils JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons