Annons

Smålandspostens reporter vinner Smålands Journalistpris för sin kafégranskning

Älmhultsreportern Karl-Magnus Lundvall vinner Smålands journalistpris som delades ut under lördagen. Han vinner det för sin granskning av en kaférörelse i samhället som kunnat leva vidare med hjälp av flera konkurser, svarta löner och finska företagsmålvakter.
Älmhult • Publicerad 7 november 2020 • Uppdaterad 8 november 2020
Smålandspostens reporter Karl-Magnus Lundvall.
Smålandspostens reporter Karl-Magnus Lundvall.

Det är Svenska Journalistförbundets Smålandsdistrikt som årligen delar ut priset på 15 000 kronor till någon av sina medlemmar.

Just i år delar Smålandspostens reporter Karl-Magnus Lundvall priset med Jan Stenqvist från Barometern för hans reportage Den glömda historien om Sverige enda kärnvapenfria zon.

Annons

Smålandspostens kafégranskning i Älmhult började publiceras i oktober 2019 men bakom publiceringen låg ett långt och mödosamt journalistiskt arbete från Karl-Magnus Lundvall.

Vad fick dig att inleda det?

– Det fanns rykten på byn om det här och så pratade vi nyfikna journalister och kollegor om att det var något lurt under luncher och kafferaster, framför allt min kollega Kajsa Erlandsson. På den vägen är det.

Vad var den största utmaningen under de 3-4 månader du arbetade med det här?

– Jag har levt med jobbet, sorterat alla dokument och handlingar som strömmade in. Det var arbete dygnet runt ett tag och där måste jag tacka min fru som stod ut med mig under de mest intensiva veckorna när det enda jag tänkte på var granskningen.

– Det svåraste har varit just att få ordning på allt, utländska källor och att få tag på personal som kunnat vittna om de missförhållanden vi har skrivit om. Också att få kaféägaren att ställa upp på en intervju. Det lyckades jag med en gång, efter det har han avböjt.

Här saknas innehåll

Vilka reaktioner har du fått från Älmhultsborna på publiceringarna?

– Det var mycket reaktioner första veckan. Alla lösnummer av tidningen var slutsålda runt om i butikerna och sen har det varit mail som kommit in och kommentarer på sociala medier om att man inte vill fika i det kaféet längre men också uppmuntran om att vi ska fortsätta med den här typen av granskningar.

Smålands journalistpris för 2019 tilldelas Jan Stenqvist, Barometern, och Karl-Magnus Lundvall, Smålandsposten. Priset delades ut på lördagen i samband med Intresseföreningen Smålands Journalisters årsmöte på Hotell Högland i Nässjö. Foto: Terese Karlsson
Smålands journalistpris för 2019 tilldelas Jan Stenqvist, Barometern, och Karl-Magnus Lundvall, Smålandsposten. Priset delades ut på lördagen i samband med Intresseföreningen Smålands Journalisters årsmöte på Hotell Högland i Nässjö. Foto: Terese Karlsson

Har vi sett slutet, kommer det ytterligare vändningar i den här historien?

– Nej, jag tror inte att vi har sett slutet. Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket har velat titta vidare på uppgifterna vi tagit fram och därefter har ytterligare ett bolag gått i konkurs kopplat till kaférörelsen. Innan åtal väcks så får vi inte mer information från Ekobrottsmyndigheten om den här utredningen. När vi intervjuade myndigheten i november förra året så trodde de att det skulle ta ett halvår och sen kom pandemin så ännu har vi inte fått något svar på var det här kommer att leda till.

Annons

Vad betyder det här priset för dig personligen?

– Det betyder jättemycket, det är roligt att få en sådan uppskattning för mitt arbete och jag vill ju så klart tacka mina kollegor och Älmhultsredaktionen som gjorde det här möjligt, Kajsa Erlandsson som agerat djävulens advokat och gått igenom allt och granskat mitt material.

Smålandspostens chefredaktör Kristina Bingström gläds med Karl-Magnus Lundvall och med tidningen.

– Det här är ett kvitto på att Smålandspostens journalistik fortsätter att göra skillnad, att vi finns ute i Kronoberg och granskar inte bara kommuner och myndigheter utan även näringslivet. I år var vi också nominerade till en Guldspade av Grävande Journalister för vår advokatgranskning. Stora granskningar är ett lagarbete för hela redaktionen, med kollegor som ställer upp för varandra och nyhetschefer som stämmer av och håller fokus. Som chefredaktör är jag jättestolt i dag.

Ur juryns motivering

”För att med tydlighet ha visat att det går att gräva fram stora avslöjanden som reporter på en mindre lokalredaktion, samt för att ha visat att det inte var rent mjöl i påsen hos två kaféer där såväl invånarna som kommunen var kunder.

Genom ett gediget grävarbete, som gjorts parallellt med det dagliga arbetet där tidningssidor ska fyllas, avslöjas ekonomiska tveksamheter i miljonklassen - vilket också gjort att Ekobrottsmyndigheten reagerat.”

Kafégranskningen

Artikelserien publicerades med start i oktober 2019 och Smålandsposten kunde belägga att kaféägaren Jonas Petersson skickade vidare miljonskulder till så kallade bolagsmålvakter både i Sverige och utomlands.

Tillvägagångssättet hade under flera år gått under Skatteverkets radar. Ekobrottsmyndigheten har arbetat vidare med uppgifterna i Smålandspostens granskning. Det arbetet pågår fortfarande. Sedan granskningen publicerades har ytterligare bolag i kaférörelsen gått i konkurs med skulder på över en miljon kronor.

Här är artiklarna i kafégranskningen:

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons