Annons

Snart ska rasket rivas

Snart är bara minnena kvar av Älmhults träffpunkt nummer 1. Vad händer med Ingvars kiosk och Evas gatukök? Rivningslovet är klart och gifterna ska bort. Sen ska rasket rivas.
Älmhult • Publicerad 9 maj 2019

Motorcyklarna står på rad framför det som länge var träffpunkten för alla unga i Älmhult. Bakom kameran är Benny Årdh som fångar sina polare framför ”Ingvars kiosk” i ett 1970-tal med jeansjackor, Abba, rock´n roll, Vietnamkrig, Björn Borg och oljekris. På bilden i blekta färger finns också Benny Årdhs stora kärlek.

– Lisa blev min fru och vi har varit gifta i 40 år i morgon, berättar Benny stolt.

Bo Samuelsson,Stefan Gustavsson Anette (Nilsson) Roos, Lisa (Werlin) Årdh. Magnus Flink,Per Andersson, L-G Ståhl är några av dem på bilden.
Bo Samuelsson,Stefan Gustavsson Anette (Nilsson) Roos, Lisa (Werlin) Årdh. Magnus Flink,Per Andersson, L-G Ståhl är några av dem på bilden.Foto: Benny Årdh
Annons

Och han var inte den enda som fann kärlek på Ingvars kiosk. Här möttes man både före och efter Silverdalen eller förresten när som helst. Alltid fanns det någon att prata bort en stund med eller dra vidare någon annanstans.

Benny Årdh är en inbiten ”biker” och är en av Tuesday tigers i Älmhult som numera inte möts vid Ingvars kiosk utan på Kafé Kagan.
Benny Årdh är en inbiten ”biker” och är en av Tuesday tigers i Älmhult som numera inte möts vid Ingvars kiosk utan på Kafé Kagan.Foto: Kajsa Erlandsson

Ingvars kiosk går fortfarande under det namnet trots att Ingvar Johansson själv sålde redan 1968 till Staffan Lindberg.

Även på tomten bredvid Ingvars kiosk är det numera tomt, öde och rivningsfärdigt. Här hade Lennart Carlsson bilverkstad och hustrun Eva gatukök. Och faktum är att det funnits en bensinmack på den här platsen väldigt länge. Inne i den gamla bilverkstaden där Ingvar Carlsson lagade bilar sitter en lite blek kopia på en artikel ur Expressen på en anslagstavla. Hela sidan, ett kåseri av Sten Berglind, handlar om Texaco-macken i Älmhult.

Handskar hänger kvar inne i verkstaden.
Handskar hänger kvar inne i verkstaden.Foto: Kajsa Erlandsson

Enligt denna artikel ägdes macken 1937 av en disponent Fredrik Svensson på Elme glasbruk. Det året köptes Texaco-macken av Johan Ambrosius. Då i slutet av 1930-talet hade macken tre bensinpumpar och även en liten korvkiosk på hjul som stod uppställd på området.

Det såldes även Tingsryds läskedrycker hos Ingvars kiosk. Bilden har Smålandsposten fått låna av Göran Nilsson från Älmhult. Han är den som
Det såldes även Tingsryds läskedrycker hos Ingvars kiosk. Bilden har Smålandsposten fått låna av Göran Nilsson från Älmhult. Han är den somFoto: Privat
”Vi citerar från artikeln: ”Själva macken var förlängd på baksidan och där bodde familjen i fyra rum och kök, vägg i vägg med macken. Ingenting kunde vara mer praktiskt. Man kunde nästan tanka från vardagsrummet. Ännu längre bak låg en vulkaniseringsverkstad som drevs av en viss Ossian Olsson. Och så det bästa av allt - ett litet rum där trötta långtradarchaufförer kunde få övernatta. Rummet låg omedelbart till höger om entrén och frågan är om inte detta gjorde Texaco-macken i Älmhult till Sveriges första motell. Jag tror vi säger det.””
Den lilla kiosken finns kvar men i annan form på en privat tomt i kommunen.
Den lilla kiosken finns kvar men i annan form på en privat tomt i kommunen.

Zerny Bäck, fastighetsingenjör på Älmhults kommun, visar runt i kvarteren Gunnar Gröpe 2 och 4. Älmhults kommun äger numera både Evas och Ingvars kiosk och det pågår ett arbete med att ändra detaljplanen. Tanken är att det ska byggas bostäder, kanske ett 50-tal bostäder i hus som är tre till fem våningar höga.

Många års verkstadsarbete märks på väggarna.
Många års verkstadsarbete märks på väggarna.Foto: Kajsa Erlandsson

– Detaljplanen för fastigheterna är inte heller satt eftersom förekomsten av föroreningar möjligen kan styra byggrätten på fastigheten, förklarar Zerny Bäck vidare.

Fastighetsingenjör Zerny Bäck låser på baksidan av den gamla bilverkstaden.
Fastighetsingenjör Zerny Bäck låser på baksidan av den gamla bilverkstaden.Foto: Kajsa Erlandsson

På sociala medier har flera Älmhultsbor ifrågasatt hur området ser ut och varför inget händer. Enligt Zerny Bäck dröjer rivningen eftersom kartläggningen av föroreningarna i marken inte är klar.

– Den främsta anledningen till att det dröjt är att det inte är fastställt hur utbredningen av föroreningarna ser ut.

Benny Årdh var en av de som hängde vid Ingvars kiosk.
Benny Årdh var en av de som hängde vid Ingvars kiosk.Foto: Benny Årdh

Det har genomförts så kallad porgasprovning i marken och då har dessa visat att det finns klorerade lösningsmedel efter den kemtvätt som funnits på området. Vid bensinmack och bilverkstad finns rester efter oljehantering kvar under smörjgropen som man inte kommer åt förrän byggnaden rivs. Porgas är den luft som finns i hålrummen mellan jordpartiklarna. Den kan exempelvis innehålla föroreningar som finns i jorden på grund av industrier, bensinmackar, kemtvättar eller liknande. Och det gör det alltså här.

Innan något kan byggas på fastigheten måste föroreningarna bort. Men enligt Zerny Bäck handlar det inte om några enorma mängder. Det exakta djupet kommer att framgå vid nästa provtagning.

Annons

– Det är bara fyra meter ner till berget så det är inga våldsamma mängder det handlar om. Tidigare undersökningar visar även att det är ett begränsat område, säger Zerny Bäck och öppnar dörren in till Ingvars.

Luckan där det gick att beställa mat finns kvar. Doften av mögel och fukt sätter sig i näsan direkt. Lite längre in står ett kassaskåp på golvet. Stängt. I ett tomt rum står en proppfull papperskasse med kvitton.

Inne i den gamla bilverkstaden är väggarna mörka av många års arbete med bilar, lack och krom. Ett par handskar ligger lagda på ett rör som om de väntar på att ägaren snart är tillbaka.

Älmhultsborna Göran Nilsson, Benny Årdh och Zerny Bäck kikar ner i en av smörjgroparna. Göran Nilsson är mannen bakom nostalgigruppen på Facebook, ”Ingvars kiosks vänner”.

– Vi är några stycken som hängde på Ingvars på 70-80-talet som nu träffas ett par gånger om året, det har vi gjort i minst 15 år tillbaka, berättar Göran Nilsson.

Idén att skapa en Facebook-grupp kom upp vid en träff 2018. Tanken var att se om det fanns något intresse för nostalgi.

– Responsen har varit överväldigande och vi har hört av gamla kamrater som vi inte hört av på en herrans massa år. Många har bidragit med fotografier från 1970-80talet. Ett gäng har blivit ”återfallsknuttar” och de har delat med sig med nutida foton.

Nu väntar rivning av alla byggnader på fastigheten Gunnar Gröpe. Vecka 20 planeras ytterligare markundersökningar för att mer i detalj veta hur mycket jordmassor som ska bort och vad detta kan kosta. Det är inte klart vem som ska bygga på tomten och i väntan på byggnation kommer marken jämnas för att kunna användas som parkering.

– Om allt går som planerat så hoppas jag rivningsarbetet kommer igång under maj månad, säger Zerny Bäck, fastighetsingenjör vid Älmhults kommun.

Kajsa ErlandssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons