Annons

Sökes: en grann gran

Efterlyses: Grannaste granen, helst 15 meter hög och som växer max fem kilometer från Älmhults torg. På gatukontoret är julstöket redan igång.
Älmhult • Publicerad 25 oktober 2010
Ingela Thulander med den nya julgransfoten som tillverkats av Niclas Ahlberg, Älmhults kommun. Foto: Kajsa Erlandsson
Ingela Thulander med den nya julgransfoten som tillverkats av Niclas Ahlberg, Älmhults kommun. Foto: Kajsa ErlandssonFoto: Kajsa Erlandsson

Det börjar bli bråda dagar på Älmhults gatukontor. Efterlysningen av torgets stolta julgran i den kommunala tidningen Kommuninformation har inte gett något napp.

– Vi har varit och tittat på fyra granar. En var för liten och de andra har inte varit fina runt om, berättar parkförman Ingela Thulander.

Annons

Det är första året som Thulander jobbar som julgranssamordnare. En hedervärd uppgift men nog så knepig.

–?Förra årets gran var lite liten och tjock. Något år har vi haft en gran som var över 20 meter hög och det är för långt, förklarar Ingela Thulander.

–?Helst vill vi ju ha en riktig Disneygran, trekantig och tät men det är nog att önska för mycket.

Granen på torget ska alltså inte vara för liten, men inte heller inte för hög. Den ska dessutom vara snygg att se på. Men får heller inte växa för långt bort. För granen kan inte fällas på vanligt sätt utan den körs med en lastare.

Om någon inte hör av sig inom kort måste granjakten intensifieras.

– Ja, då får vi ge oss ut och leta.

Granen, som alltid till slut hittas, kommer sedan att prydas av 480 lampor och en stjärna som tänds till julskyltningen.

Långt innan dess ska personalen ha satt upp alla ljus i Esplanadens träd.

– Om ett par veckor måste vi nog börja med det. Det tar nog 14 dagar att få upp allt, säger Ingela Thulander, ”granjägare” i Älmhults kommun.

”Helst vill vi ju ha en riktig Disneygran, trekantig och tät men det är nog att önska för mycket.”

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons