Annons

Solig mässa i kommunhuset med rådgivare och utställare

Lisbeth och Bertil Gustavsson i Älmhult har haft solfångare på taket i många år. Nu funderar de på solceller. – Vi vill vara oberoende av elbolagen, säger Bertil Gustavsson.
Älmhult • Publicerad 5 oktober 2012
Solenergirådgivaren Lars Andrén, som även skrivit böcker i ämnet, föreläste.
Solenergirådgivaren Lars Andrén, som även skrivit böcker i ämnet, föreläste.Foto: 
Malin Åman, Solect power, till vänster pratar solceller med Dennis Andersson från Diö.
Malin Åman, Solect power, till vänster pratar solceller med Dennis Andersson från Diö.Foto: 
Fångar solen Lisbeth och Bertil Gustavsson har haft solfångare i många år, nu hoppas de kunna installera även solceller för att minska sina driftskostnader. Foto: Lena Gunnarsson
Fångar solen Lisbeth och Bertil Gustavsson har haft solfångare i många år, nu hoppas de kunna installera även solceller för att minska sina driftskostnader. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

I går hölls en solenergimässa i kommunhuset och redan på eftermiddagen var det en hel del intresserade som gick runt bland utställarna för att få information. Lisbeth och Bertil Gustavsson klarar elförsörjningen under vår och sommar med solfångare, resten av året eldar de i kaminen. Bertil har konstruerat ett sinnrikt system med vattenfyllda rör kring skorstenen.

–   När vi eldar i kaminen värms vattnet upp och leds sedan till en ackumulatortank. Vi tar tillvara värmen två gånger, berättar Lisbeth Gustavsson.

Annons

– Jag har haft det här med solceller i huvudet i trettio, fyrtio år. Vi vill ha så få utgifter som möjligt. Kan man sedan jaga, fiska, plocka bär och svamp är man nästan självförsörjande. De enda band jag vill ha är till henne jag är gift med, skrattar Bertil Gustavsson.

På kvällen föreläste Lars Andrén från Falkenberg som sysslat med solenergi i 20 år. Han pratade bland annat om hur man kan kombinera solvärme med ved, pellets eller värmepump.  System för solel innebär att solceller omvandlar värmen till elektricitet som används i huset eller skickas ut på nätet.

– Jag försöker hålla mig opartisk och belysa vad man bör tänka på innan man installerar nytt system och hur man ska gå tillväga.

Innan man byter till sol-energi bör man identifiera vilka behov man har och se om man kan effektivisera sin nuvarande energi- användning menar Lars Andén. Kostnaden är den största oron bland dem som funderar på solceller menar Lars Andrén.

– Långsiktigt är det en bra investering. Man betalar energin i förskott. När anläggningen är betald har man inga driftskostnader.

Miljöhänsyn men även oro för skenande elpriser är de främsta anledningarna till att privatpersoner investerar i solceller.

Malin Åman på Blekinge- företaget Solect power var på plats på mässan. Hon bekräftar att kostnaden är mångas stötesten. Omkring 60 000 kronor kostar solceller som producerar 2 000 kilowattimmar per år. Staten delar i år ut 60 miljoner kronor i bidrag, men kön är lång enligt Malin Åman.

Dennis Andersson i Diö eldar och har vattenburen el i sitt hus. Men på grund av elpriserna eldar han med ved i sin spis istället.

– Men det vore skönt att ha något att falla tillbaka på när man inte orkar elda med ved längre. Och ibland är man ju hemifrån, säger Dennis Andersson.

Han tror mycket på solenergi och hoppades på att få fler tips under sol- energimässan som arrangerades av installa- törer, producenter och energirådgivaren i Älmhults kommun.

Annons

Hur värmer då en solenergiexpert sin bostad?

– Jag bor i bostadsrätt och har fjärrvärme. Men jag köper förnyelsebar el och har andelar i vindkraft. Jag lever som jag lär, säger Lars Andrén.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons