Annons

Spridningen kan strida mot lagen

Ett par som misstänks ha snattat för tusentals kronor på Ica Maxi fångades i övervakningskameran. Bilden spreds sedan till de flesta centrumbutiker som en varning, något som kan strida mot lagen.
Älmhult • Publicerad 8 november 2014
Kameran som fångade paret på väg ut ur butiken.
Kameran som fångade paret på väg ut ur butiken.Foto: Johan Kristensson

Ett ungt par fångades enligt Ica Maxi på bild när de med speciell utrustning avlägsnade larmen från hygienartiklar värda mellan två och tre tusen kronor och försvann ut ur butiken. Händelsen inträffade i måndags kväll. Dagen därpå spreds en övervakningsbild av tredje person till ett 40-tal centrumbutiker med uppmaningen att ”se upp”.

Malin Ricknäs är jurist på Datainspektionen, en myndighet som arbetar för att säkra den enskilda individens rätt till integritet i samhället. Hon påtalar att hon inte vill uttala sig i det enskilda fallet men konstaterar att kameraövervakningslagen är tydlig med vad som gäller.

Annons

– Enskilda kameraövervakare får bara lämna ut bilder till polisen, tullen, Skatteverket eller andra brottsutredande myndigheter. Att lämna ut det till andra finns det inte så stort utrymme för. Och det får bara vara ett fåtal hos den juridiska personen som innehar tillståndet som får ha tillgång till bilderna, säger hon.

Vad säger du till den som tycker att butikerna själva borde få avgöra hur de vill göra med sina bilder från övervakningskamerorna?

– Så är inte lagstiftningen uppbyggd. Man kan få tillstånd att övervaka för att förebygga brott. Ser man något ska det lämnas över till brottsutredande myndigheter. Man ska inte själv börja utreda det.

Rolf Johansson är butikschef på Ica Maxi. Han känner till händelsen men har inte varit direkt inblandad. Han kände inte till att bilder inte får spridas på detta sätt.

– Det var inget vi kände till att vi inte fick göra. Har vi inte hanterat det rätt så får vi ändra det, säger han men påtalar att de inte skickat bilden till den som senare spred den vidare om de inte varit säkra på att det var just paret som var de skyldiga.

– Det finns många som åker omkring och plockar varor. Alla är tyvärr inte ärliga, fortsätter han.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för kamera­övervakning i Kronobergs län. Liisa Sund är länsjurist med ansvar för området. Hon berättar att länsstyrelsen har möjlighet att dra in butikens tillstånd för kameraövervakning ifall den bryter mot reglerna.

– Det finns även en paragraf om skadestånd ifall man bedömer att man kränkt någons personliga integritet.

Om några påföljder blir aktuellt i detta fall kan hon inte säga i dagsläget. Men det kan bli frågan om ett tillsynsärende.

– Först får man ta kontakt med butiken. Ofta gäller det att informera om vad som gäller, säger hon.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons