Annons

Stilsäker tidsresa på nationaldagen

När Virestad återuppväcker sitt nationaldagsfirande så blickar de bakåt i historien.
Men med mode och kläder som verktyg.
Virestad • Publicerad 6 juni 2018
En charleston i 1920-talsklädsel. Populärt i Sverige en bit in på 1930-talet.
En charleston i 1920-talsklädsel. Populärt i Sverige en bit in på 1930-talet.Foto: Peter Ottosson

En svart klänning som andas en blandning av Downton Abbey och stram väckelserörelse glider fram genom den fullsatta hembygdsparken till tonerna av Hävi spelmän. Datumet på räfsan hon håller förklarar: Här kommer kläder från 1915.

Tidigare firade Virestad friskola sina avslutningar på nationaldagen, men för ett par år sedan tog det slut. Men med start i år vill lokala krafter starta en ny tradition av nationaldagsfirande i Virestad.

Annons

Ansiktsmålning, våfflor, lotteri, kubb, trollkarl, hoppborg... Men kvällens huvudattraktion är en modevisning genom tiderna. De hetaste trenderna från 1915 och framåt.

– 1970-talet var mycket hippe, flower power. Otroligt smalt och tajt. V-jeansen, Gul & blå hade sin stora era. Mycket färg. Det handlare mycket om att testa gränser. Politiska budskap på t-shirts. Håret skulle vara lättskött. Både killar och tjejer hade långt hår. Först nu blev det okej att män och kvinnor klädde sig i likadana kläder, säger Jennie Lange Karlsson, en av arrangörerna.

– Jag minns att spelade jag fotboll och nickade så märktes det inte ens på håret. Det var så tuperat och så våfflat, minns hon sin 1980-talsuppväxt.

Siv Johansson lärde sig kläder på Tillskärarakademin på 1950-talet. För henne är den stora slutsatsen av modehistorien de 25-åriga cyklerna.

– Vart 25 år ungefär återkommer en del mode. Axelvadden till exempel. Det hade de på 50-talet. Jag har min realdräkt från -57 med axelvadd. Sen kommer det igen ungefär 25 år efter, säger Johansson.

– Likadant med kjolen upp eller ner. En del säger, jag vet inte om det finns belägg för det, att lång eller kort kjol har att göra med goda eller dåliga tider. Det är delade meningar. En del säger att kjolen är lång när det är bra tider, och kort vid dåliga tider, för då går det inte åt så mycket tyg.

Andra säger tvärtom?

– Ja, det kanske är roligare att ha kort. Och det är ju roligare när det är bra tider.

Även saker som krigsransonering eller barnbidragets införande har påverkat hur mycket kläder vi äger, berättar hon. Modet påverkas av sin samtid.

– Tänk att de finns de som levt under min tid och kan berätta att de hade skolkamrater som fick stanna hemma för att de var så många barn i familjen att de inte hade kläder nog för att gå i skolan varje dag. Det är ju helt sanslöst.

Jackan tillhörde Virestadsprofilen Kerstin Langes mormor, född 1861. Modet med liten handväska hämtades från Amerika. Hatt med stort brätte är tidstypiskt.
Jackan tillhörde Virestadsprofilen Kerstin Langes mormor, född 1861. Modet med liten handväska hämtades från Amerika. Hatt med stort brätte är tidstypiskt.Foto: Peter Ottosson
Dopklänning från 1921 som använts av 23 barn. Cremefärgad bröllopssjal i sidan var ett måste. Kvarnhjulshatt och plommonstop. Smokingen var högtidsdräkten som gällde innan fracken slog igenom.
Dopklänning från 1921 som använts av 23 barn. Cremefärgad bröllopssjal i sidan var ett måste. Kvarnhjulshatt och plommonstop. Smokingen var högtidsdräkten som gällde innan fracken slog igenom.Foto: Peter Ottosson
Kostym från Duvelycke, tillverkad i Göteborg. Dåtidens äldre män gick runt i en bättre kostym, snarare än smoking. Ingen rosett här, man får ju vara lite ledig ibland.
Kostym från Duvelycke, tillverkad i Göteborg. Dåtidens äldre män gick runt i en bättre kostym, snarare än smoking. Ingen rosett här, man får ju vara lite ledig ibland.Foto: Peter Ottosson
Bomullsklänningar var svårt att få tag på och fick importeras. Hög hals och brosch är typiskt för 1900-talets första decennier.
Bomullsklänningar var svårt att få tag på och fick importeras. Hög hals och brosch är typiskt för 1900-talets första decennier.Foto: Peter Ottosson
Långklänning från 1930-tal och cape, hatt och paraply.
Långklänning från 1930-tal och cape, hatt och paraply.Foto: Peter Ottosson
Frack och röd fluga, perfekt till bröllop på 1930-talet.
Frack och röd fluga, perfekt till bröllop på 1930-talet.Foto: Peter Ottosson
Klänning och tidstypisk väska.
Klänning och tidstypisk väska.Foto: Peter Ottosson
Typiskt för tidigt 1930-tal: Byxorna, slipover, rutig skjorta och skolmössa.
Typiskt för tidigt 1930-tal: Byxorna, slipover, rutig skjorta och skolmössa.Foto: Peter Ottosson
Vidare till 1940-tal. Här en konfektionssydd klänning.
Vidare till 1940-tal. Här en konfektionssydd klänning.Foto: Peter Ottosson
Hattar och klänningar från perioden 1940-50-tal. Notera den bruna hattasken.
Hattar och klänningar från perioden 1940-50-tal. Notera den bruna hattasken.Foto: Peter Ottosson
En klänning från 1961 som har använts på ett bröllop i Uppsala.
En klänning från 1961 som har använts på ett bröllop i Uppsala.Foto: Peter Ottosson
På 1960-talet slår de korta kjollängderna igenom på allvar.
På 1960-talet slår de korta kjollängderna igenom på allvar.Foto: Peter Ottosson
En färggrann 1960-talshistoria.
En färggrann 1960-talshistoria.Foto: Peter Ottosson
1970-talet var rebellernas årtionde. Kläderna skulle synas. Avslappnad kostym med uppknäppt bröst eller sportmode med mycket färg.
1970-talet var rebellernas årtionde. Kläderna skulle synas. Avslappnad kostym med uppknäppt bröst eller sportmode med mycket färg.Foto: Peter Ottosson
Snickarbyxor, tygsockar över jeansen och tröjan knuten runt midjan var helrätt 1985.
Snickarbyxor, tygsockar över jeansen och tröjan knuten runt midjan var helrätt 1985.Foto: Peter Ottosson
Så här såg man ut om man gick på Linnéskolan på 1990-talet minns Jennie Lange Karlsson. Man läste Frida, Okej och Veckorevyn. Kepsen på rätt håll var töntigt. Gärna magtröja eller stickad långkofta.
Så här såg man ut om man gick på Linnéskolan på 1990-talet minns Jennie Lange Karlsson. Man läste Frida, Okej och Veckorevyn. Kepsen på rätt håll var töntigt. Gärna magtröja eller stickad långkofta.Foto: Peter Ottosson
Det tidiga 2000-talet var Beverly Hills-inspirerat. Idag gäller mycket färg, enligt Jennie Lange Karlsson.
Det tidiga 2000-talet var Beverly Hills-inspirerat. Idag gäller mycket färg, enligt Jennie Lange Karlsson.Foto: Peter Ottosson
Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons