Annons

Stor dieselläcka när lastbil gick av väg 120

Mellan 300 och 400 liter diesel rann på onsdagskvällen ut från en lastbil som kört av väg 120. Nu ska marken vid olycksplatsen saneras.
Älmhult • Publicerad 21 oktober 2010

Det rådde halt väglag när lastbilen körde av väg 120 mellan Delary och Älmhult vid 23-tiden på onsdagskvällen. Föraren klarade sig utan allvarligare skador men i samband med att bilen bärgades rann uppskattningsviss mellan 300 och 400 liter diesel ut från tanken.

– Det är stora mängder. Normalt brukar det inte rinna ut sådana mängder. Vi får gräva upp en del mark för att sanera, säger Mathias Karlsson, miljö- och byggchef vid Älmhults kommun.

Annons

Räddningstjänsten larmades till platsen och kallade genast in ett saneringsföretag som lyckades suga upp omkring hälften av dieseln. Räddningstjänstens bedömning från olycksplatsen är att dieseln inte kommer att nå något vattendrag.

Räddningstjänsten ansåg att läget var stabilt vid halv sex tiden på torsdagens morgon och lämnade då platsen. Omkring två timmar senare började miljö- och byggförvaltningen jobba med ärendet. Anledningen till att arbetet började först då var att det inte fanns någon jourhavande personal på förvaltningen.

– I Ljungby har man miljöinspektörer som jobbar jour, men där går E4:an strax utanför. Jag bedömer att vi inte behöver ha någon jourverksamhet här i Älmhult. Vi har ett antal olyckor men inte i den omfattningen som Ljungby har haft, säger Mathias Karlsson.

Staffan Hård, chef för räddningstjänsten, håller med miljö- och byggchefen men menar att det hade varit bra om det fanns någon länsexpertis som räddningstjänsten skulle kunna ta hjälp av nattetid vid mindre olyckstillfällen och där frågetecken uppstår.

– Det vore önskvärt. De som vi kan vända oss till idag sitter oftast lite långt härifrån. Är man på plats får man ett annat intryck.

Polisen betraktar avåkningen som en olyckshändelse.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons