Annons

Succé för historisk auktion

Intresset när bohaget från Spånghults säteri auktionerades ut på lördagen visste inga gränser och Kvarnavallen i Virestad var full till brädden. En antik stjärnkikare visade sig vara det mest dyrbara föremålet.
Älmhult • Publicerad 16 juli 2012
Hela bohaget från Spånghults säteri auktionerades ut. Där fanns flera möblemang och ett stort antal småföremål.
Hela bohaget från Spånghults säteri auktionerades ut. Där fanns flera möblemang och ett stort antal småföremål.Foto: 
73-årige Sven-Olof Björk stod med klubban i hand i hela sju timmar när bohaget från Spånghults säteri auktionerades ut.
73-årige Sven-Olof Björk stod med klubban i hand i hela sju timmar när bohaget från Spånghults säteri auktionerades ut.Foto: 
nyfikna Vivi-Ann och Torsten Nilsson från Agunnaryd var liksom Kerstin Emilsson från Osby nyfikna på lådorna fyllda med kaffeporslin. Foto: Emelie Olsson
nyfikna Vivi-Ann och Torsten Nilsson från Agunnaryd var liksom Kerstin Emilsson från Osby nyfikna på lådorna fyllda med kaffeporslin. Foto: Emelie OlssonFoto: 

– Den sprang i väg ordentligt och klubbades till slut för 22 000 kronor. Det var jätteskoj, säger Anders Granrot från Barkhult som stod bakom auktionen.

Mellan 1 200 och 1 500 personer var på plats på Kvarnavallen i lördags och av folkhavet att döma är intresset kring säteriet stort.

Annons

– För oss som bor här i trakten är den här auktionen väldigt speciell, säger Sven-Åke Lindborg som var på plats med hustrun Marianne Lindborg.

– Hon hade gått i genom bohaget noggrant och hade intresse i många av de prylar som auktionerades ut.

– Jag har kollat i genom alla sakerna flera gånger kan du tro. Men det som är intressant väntar de med till i eftermiddag, det finns en hel del snygga ljusstakar och vackra möblemang. Vi kanske skulle ha haft med oss en släpkärra, säger hon och skrattar.

90 procent av det som auktionerades ut i lördags kom från Spånghults säteri som ligger mellan Liatorp och Virestad och har anor från 1400-talet. Anders Granrot hade köpt upp bohaget och var nöjd med auktionen.

– Det blev succé. Besökarna var på plats nästan hela dagen och visade stort tålamod med oss som var nybörjare på auktioner, säger han.

Under förmiddagen föll pressglas, porslin och en rad andra småföremål under klubban. På eftermiddagen var det dags för de större föremålen, bland annat den antika stjärnkikaren och rustika möblemang.

– Vi hade drygt 750 utrop och när vi var klara hade allt förutom en soffa försvunnit. Men precis som att stjärnkikaren gick för mycket pengar var det en del saker som klubbades för lite mindre. I dag får man till exempel fruktansvärt mycket möbler för pengarna och en ekgrupp som för 20 år sedan hade sålts för 50 000, såldes i går för 13 000.

Blir det fler auktioner för din del?

– Jag är mycket nöjd med auktionen. Vi ska samla ihop oss litegrann, men det blir nog ytterligare en auktion i år.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons