Annons

Swepart dubblerar sin omsättning

Höga berg och djupa dalar. De senaste åren har varit händelserika för Swepart i Liatorp. Nu är marknaden på väg uppåt igen och fler varslade har kunnat återanställas.
Älmhult • Publicerad 13 oktober 2010

Omsättningen år 2008 nådde rekordnivån 385 miljoner kronor. Under krisåret 2009 fanns bara en tredjedel kvar och omsättningen stannade på 140 miljoner kronor. Nu upplever Swepart Transmission i Liatorp en ny extrem svängning.

-Vi kommer att dubbla omsättningen från föregående år, säger Lars Kindesjö, vd på företaget, som tror att omsättningen hamnar runt 300 miljoner kronor när året är slut.

Annons

Svängningarna har förstås fått följder för personalen på Swepart. Innan krisen hade företaget 230 anställda vid anläggningarna i Liatorp och Sibbhult. När nedgången nått som lägst var bara 130 personer kvar.

Nu har 40 anställda kommit tillbaka, 20 stycken i Liatorp och lika många i Sibbhult. Enligt Lars Kindesjö märks uppgången hos samtliga kunder.

- Men det som ökar mest markant är våra kunder som tillverkar lastbilar. Jag tror att vi fått en kraftigare ökning än många andra branscher fått.

Hur hanterar man så stora svängningar som företagsledare?

-Det är tufft alltså. Det svåraste är nedgången. Det är inte alls lika roligt. Men man kan alltid lära av nedgångar och veta att man inte ska dra på för mycket. Man bör inte dra på sig extrakostnader utan hålla en slimmad organisation så blir inte fallet så stort i nedgång.

Att sia om framtiden är svårt och det blir inte lättare med händelseutvecklingen de senaste åren. Men Sweparts vd tror att den positiva utvecklingen fortsätter.

-?Vi tror på en viss ökning nästa år, säger Lars Kindesjö som då hoppas att omsättningen är tillbaka på 2008-års nivå.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons