Annons

Tack var Liudmyla kan flyktingar med funktionsvariationer finna tryggheten

Sedan 1999 har ukrainska Liudmyla Myslitska samarbetat med Hallarydsorganisationen Hope 587 för att hjälpa barn med funktionsvariationer. Efter att ha flytt kriget har hon fortsatt sitt arbete från Sverige.
– Det viktigaste för mig att de får den hjälp de behöver, säger hon.
Älmhult • Publicerad 24 februari 2023
Liudmyla Myslitska och hennes son Anton Myslitskyi har bott i Sverige i ett år.
Liudmyla Myslitska och hennes son Anton Myslitskyi har bott i Sverige i ett år.Foto: Julia Ornat

För exakt ett år sedan fick Liudmyla Myslitska och hennes familj lämna sitt hem i Kiev för att gömma sig undan ryska bomber i en källare.

– Vi var många som sökte skydd på en lokal förskola. Det var skrämmande att inte veta vad som kommer att hända med oss. Jag kommer ihåg att det var en massa råttor där, eftersom att vårt skyddsrum hade ett stort hål i taket, berättar Liudmylas son, Anton Myslitskyi.

Annons

Under de mörka, första dagarna av kriget höll de kontakt med Anneli Johnsson på Hallarydsbaserade organisationen Hope 587, som de samarbetat med.

Det hela började när Liudmyla fick veta att hennes son Anton har cerebral pares.

– Det var och fortfarande är stor en utmaning att ha barn med funktionsvariationer i Ukraina. Hjälpen är inte tillräcklig. Det är väldigt tufft ekonomiskt och psykiskt, man känner sig utpekad av staten och samhället, säger Liudmyla.

Därför tog hon saken i egna händer och 1987 startade hon en organisation för att hjälpa familjer i samma sits. Tolv år senare lärde hon känna Anneli och sedan dess har samarbetet hjälpt hundratals utsatta barn och unga i Ukraina varje år.

Liudmyla Myslitska startade en organisation 1987 för att hjälpa familjer med barn med funktionsvariationer.
Liudmyla Myslitska startade en organisation 1987 för att hjälpa familjer med barn med funktionsvariationer.Foto: Julia Ornat

Flykt undan bomberna

Kontakten med Anneli blev en viktig glimt av hopp för familjen i väntan på att kunna fly landet när kriget började. Till slut var det dags att ta sig ifrån Kiev, men ingen var beredd på hur dramatisk resan skulle bli.

– Vi hade precis hunnit att ta oss till tågstationen när ryssarna började bombardera igen. Tåget kom men det var ingen där som kunde hjälpa oss. Det var ingen elektricitet på tåget, det var helt mörkt och vi kunde höra bomberna. Vi trodde att vi skulle dö där, berättar Liudmyla.

Anton Myslitskyi har cerebral pares. Han är nöjd med vården i Sverige.
Anton Myslitskyi har cerebral pares. Han är nöjd med vården i Sverige.Foto: Julia Ornat

Tåget anlände till stationen i Lviv, fylld av andra ukrainska flyktingar. De flesta hade lämnat sina hem utan bagage.

– Jag har aldrig sett något sådant i hela mitt liv. Alla var rädda, hungriga och det var kallt så alla skakade, minns hon.

Från Lviv fick de hjälp att ta sig till den polska gränsen där Anneli väntade på att ta emot dem för att sedan transportera dem till Hallaryd.

Anton Myslitskyi tillsammans med sin pappa Alik Myslitskyi.
Anton Myslitskyi tillsammans med sin pappa Alik Myslitskyi.Foto: Julia Ornat

Nytt liv i Växjö

Nu bor de i en tvåa i Växjö som de lyckats att förvandla till sitt nya hem. Doften av borsjtj, den traditionella soppan, har fyllt lägenheten. Köket har blivit en viktig plats för Liudmyla. Det är bland annat runt den ukrainska maten som familjen kan samlas och för en kort stund glömma bort den verkliga situationen i hemlandet.

Annons

Liudmylas hjälp till familjer med barn med funktionsvariationer fortsätter även från Sverige. Än så länge har hon, tillsammans med Hope 587, lyckats hjälpa över 170 personer att fly kriget.

– Varje dag är min mamma i kontakt med dem som är kvar i Ukraina och ser till att de får det de behöver, säger Anton stolt.

– Tack vare Anneli kan vi samla in pengar för att köpa in och leverera medicin till barn och ungdomar med variationer hemma i Ukraina. Jag vill inte tänka på hur barnen skulle må om inte vi hade möjlighet att hjälpa till, tillägger Liudmyla.

Familjen trivs i Sverige och är glada över den vård som Anton kunnat få här.

– Vi har haft det bra och vi klarar oss. Vi vill inte klaga på någonting. Det finns andra familjer som behöver mer hjälp, säger Liudmyla och ler.

Anneli Johnsson grundade Hope 587, som körde ett 60-tal flyktingar från Polen till Hallaryd.
Anneli Johnsson grundade Hope 587, som körde ett 60-tal flyktingar från Polen till Hallaryd.Foto: Privat
Julia OrnatSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons