Annons

Tjugo fler jobb i fara om måleriet stängs

Fler jobb kan vara i fara på Myresjökök i Älmhult.
Företaget hotar att stänga även måleriet om tvisten om turordningsreglerna inte blir löst. Ytterligare drygt 20 jobb kan försvinna.
Älmhult • Publicerad 2 december 2010

Det var i början av juni som Nobias koncernledning avslöjade planerna på att flytta montering och distribution av kök från Myresjökök i Älmhult till systerbolaget Marbodal i Tidaholm.

I och med flytten försvinner runt 100 arbetstillfällen från Älmhult. Men bland annat ska måleriet vara kvar i Älmhult, enligt planerna.

Annons

Men nu ser det ut som om även den avdelningen kan vara hotad och ytterligare 23 anställda kan mista jobben.

Företaget och GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch är inte överens om turordningslistan, alltså vilka som ska få jobba kvar och vilka som blir utan jobb. Enligt Las, lagen om anställningsskydd, gäller principen ”sist in först ut”.

Men skulle den följas slaviskt måste även måleriet flytta menar företagsledningen.

– De som har längst arbetstid på företaget har aldrig varit i måleriet, säger Ingemar Tärnskär, vd på Myresjökök och som sitter i Nobias företagsledning.

Tvär t emot facket menar Tärnsjö också att det är svårt att lära upp nya.

– Måleriverksamheten är en av de svåraste på företaget. Dessutom behöver man ha anlag för jobbet, framhåller Ingemar Tärnskär, som också menar att parterna står långt ifrån varandra i den här frågan.

GS-facket kan inte tänka sig att gå med på företagets ”önsketurordningslista”.

– Nej, det kan vi inte. Vill de genomföra detta får de göra det ensidigt. Skriver vi på något sådant kan inte våra medlemmar sedan gå till arbetsdomstolen och få sin sak prövad om de känner sig felbehandlade, förklarar Ola Bengtsson, GS-fackets klubbordförande.

Facket är också kritiskt till att företaget hotar med att lägga ner produktionen i Älmhult.

– Det är på sandlådenivå, säger Ola Bengtsson, GS-facket på Myresjökök i Älmhult.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons