Annons

Trångt på förskolorna – baracker löser lokalbrist

Två baracker kan lösa den mest akuta trångboddheten på Älmhults förskolor. Det förslaget jobbar Mia Johansson, förskolechef, på.
– Ytorna räcker inte till som det är nu.
Älmhult • Publicerad 18 oktober 2010
? Vi har tillräckligt med pedagoger men ytorna räcker inte till. På förskolorna inne i Älmhult är det helt fullt i?dag, säger Mia Johansson, förskolechef i Älmhults kommun.Arkivfoto: Daniel Samuelsson
? Vi har tillräckligt med pedagoger men ytorna räcker inte till. På förskolorna inne i Älmhult är det helt fullt i?dag, säger Mia Johansson, förskolechef i Älmhults kommun.Arkivfoto: Daniel SamuelssonFoto: Daniel Samuelsson

Redan till årsskiftet kommer det att vara för trångt på Älmhults förskolor och läget är mest akut i Klöxhultsområdet. Utbildningsförvaltningens lösning är att placera två baracker, eller moduler som förvaltningen kallar det, vid två förskolor i tätorten. Men det saknas ett politiskt beslut i frågan.

–?Vi har tillräckligt med pedagoger men ytorna räcker inte till. På förskolorna inne i Älmhult är det helt fullt i?dag. Frågan kommer upp i utbildningsnämnden i slutet av oktober, säger Mia Johansson.

Annons

Barackerna får effekt på kort sikt men löser inte hela lokalbristen för förskolan. Till nästa höst är därför tanken att Montessoriskolan ska kunna ta emot fler förskolebarn. Anledningen är att ytor kan frigöras när den nya skolorganisationen tar form.

Även Internationella skolan skulle kunna ta emot fler barn. Förklaringen är att Internationella skolan flyttar till Haganässkolans lokaler. Planen är även att uteförskolan Kojan ska ta emot fler barn framöver.

–?Deras utebas ligger där Haganäsleden ska gå, så inom en snar framtid måste vi flytta. I den flytten skulle det vara lägligt att utöka antalet platser till kanske 40 barn, i?dag har man 25 barn, säger Mia Johansson.

Hon betonar att allt rör sig om tankar, funderingar och planer. Inget är bestämt. Dessutom måste politikerna ta ställning till de olika förslagen som utbildningsförvaltningen jobbar med.

Klart är dock att något måste göras för barnen i Älmhults kommun blir fler än tidigare. I år kommer drygt 200 Älmhultsbebisar att födas. Det är i så fall den största barnkullen sedan år 1995.

–?Det är verkligen jätteroligt, säger Mia Johansson.

Den långsiktiga planen är att bygga en helt ny förskolebyggnad i Paradiset/Bökhultsområdet. Den nya förskolan ska rymma 70 barn och i bästa fall stå klar i augusti 2012.

–?Det fattas ett beslut i kommunstyrelsen, kan man säga, säger Mia Johansson.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons