Annons

Tummen ner för ny modell

Miljö- och byggnämnden skickar tillbaka tanken om en helt ny avgiftsmodell för livsmedelstillsyn till kommunfullmäktige som ville se den utredd och införd. Riv upp beslutet är rådet.
Älmhult • Publicerad 23 augusti 2016
Sonja Emilsson tror på Rättviksmodellen trots ett nej från miljö- och byggnämnden. Foto: Johan Kristensson
Sonja Emilsson tror på Rättviksmodellen trots ett nej från miljö- och byggnämnden. Foto: Johan Kristensson

I juni bestämde Älmhults kommunfullmäktige i samband med budgetbeslutet att en ny taxemodell för livsmedelstillsyn skulle utredas och införas. Rättviksmodellen (se faktaruta) som väckt stor uppmärksamhet i hela landet ville man se införd bara livsmedelsområdet men utredd även för flera andra områden.

Den går i korthet ut på att alla kontrollerade företagen betalar för kommunens tillsyn först när den genomförts, inte som nu en årlig avgift i början av varje år oavsett när besöken genomförs.

Annons

– Vi uppfattade det som att kommunen med det sättet att tänka kom mycket närmare företagarna och deras villkor. Alltså att man hjälpte varandra och inte bara delade ut pekpinnar, viten och tog betalt innan man ens varit på plats, säger Sonja Emilsson (M), ledamot i kommunstyrelsen.

Men igår gjorde miljö- och byggnämnden tummen ner. Rättviksmodellen har utretts av miljö- och byggförvaltningens chef Mattias Karlsson under sommaren. I hans utredning slår Sveriges kommuner och landsting fast att modellen strider mot regeringens förordning om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel.

Inom andra områden är det dock fullt möjligt och vid tillsyn enligt miljöbalken gör kommunen så redan hos mindre företag och privatpersoner.

– Och då menar vi att man först får ändra på förordningen innan varje enskild kommun går ut och hittar på egna avgiftsregler livsmedelskontrollen så att det blir lika i landet, säger Tommy Lövquist (S), nämndens ordförande.

Att efterhandsbetalning skulle leda till ökade administration och att det heller inte klagats på den nuvarande ordningen i Älmhults kommun spelade också in i beslutet menar han.

– Det är ju rätt fantastiskt, vi har ju sett hur många kommuner som visat intresse för det här. Men är det så får vi vända oss till de kommuner som ändå infört modellen, göra läxan och komma tillbaka med ett nytt beslut, säger Sonja Emilsson som fortfarande är övertygad om att kommunen och miljö- och byggförvaltningen behöver få till mer dialog trots att man är en myndighet.

Fakta

Rättviks-modellen

De kontrollerade livsmedelsföretagen, matbutiker och restauranger betalar först i efterhand. Det finns då en tydlig koppling mellan tillsynen och avgiften. I vissa kommuner kan idag den årliga tillsynen ibland utebli, trots årlig betalning.

Den baseras i sin tur på en fast och en rörlig del, den fasta på omkring 1000 kronor ska täcka kommunens administration, den rörliga är på knappt 800 kr/tillsynstimme.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons