Annons

Ungdomar besvikna över färre feriejobb

Sommaren 2012 kommer kommunen erbjuda mindre än hälften så många feriejobb jämfört med förra året.
Älmhult • Publicerad 6 mars 2012
Anton Nilsson, My Rosengren och Linnea Lindh tycker att kommunen erbjuder för få feriejobb åt ungdomar.
Anton Nilsson, My Rosengren och Linnea Lindh tycker att kommunen erbjuder för få feriejobb åt ungdomar.Foto: 

Ungdomar mellan 14 och 18 år har detta året betydligt mindre chanser att få feriejobb via kommunen. Förra året var det 300 ungdomar som sökte feriejobb varav 200 fick en plats men det här året erbjuder kommunen bara 90 platser.

Från och med i onsdags och fram till den 11:e april kan man söka feriejobb på kommunens hemsida. Hos kommunen kan man söka feriejobb inom bland annat turistverksamhet, äldrevård, lokalvård och dans.

Annons

Anton Nilsson, My Rosengren och Linnea Lindh är alla på jakt efter ett feriejobb, men de är tveksamma till kommunens erbjudanden.

My har sökt feriejobb inom bland annat turism och är besviken:

– Eftersom det är så många privata arbetsplatser som önskar ungdomar över 18 år är det svårt att hitta en plats själv, och då behöver man kommunens hjälp, säger My Rosengren.

Både Linnea och Anton håller med om att det är svårt att hitta en plats själv men tror att det är många som söker till kommunen i andra hand.

– Jag tycker kommunen erbjuder så dålig lön och så pass få timmar att jobba på, så kommunen är mitt sista alternativ, säger Anton Nilsson.

Sonja Emilsson (M), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att det inte är några stora förändringar jämfört med förra året.

– Vi prioriterar de som inte har haft feriejobb hos kommunen innan för att så många som möjligt ska få chansen.

Antalet arbetstillfällen är i första hand en budgetfråga.

– När det gäller antalet feriejobb så kunde kommunen satsa mer pengar på det i fjol. Då hade vi ett överskott och bad alla förvaltningar att skrapa ihop så många platser som möjligt. I år har vi inte de resurserna, säger Sonja Emilsson.

Förra året var lönen mellan 47 och 68 kronor i timmen, beroende på ålder. Årets löner är ännu inte fastställda, säger Christel Stenberg, personalchef Älmhults kommun:

Annons

– Men jag kan inte tänka mig att det inte blir en höjning.

– Erbjuder kommunen fler ungdomar feriejobb med bättre lön tror jag att arbetslösheten i framtiden kommer att minska, säger Linnea Lindh.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons