Annons

Uppgifter: Det fanns en fjärde rånare med

Rånarna kom över varor till ett värde på 400 000 kronor. Nu letar polisen efter en fjärde gärningsman som ska ha hjälpt till vid rånet mot Blomqvists guld i Älmhult.
Älmhult • Publicerad 9 december 2010

Polisens bild av hur rånet mot Blomqvists Guldsmedsaffär den 7 september blir allt klarare.

Polisen utgår från att en person väntade i flyktbilen på Norra Esplanaden samtidigt som två rånare var inne i butiken. Efter rånet flydde gärningsmännen från platsen med varor till ett värde på 400?000 kronor. Flyktbilen sattes sedan i brand vid Möckelns strand och där ska en fjärde gärningsman ha väntat med en ny flyktbil. Denne fjärde person är inte frihetsberövad men kommer enligt polisen att bli det ”inom en snar framtid”.

Annons

-Han är över 18 år, mer kan jag inte säga, säger Anders Svensson, kriminalinspektör vid Kronobergspolisen.

I inledningsskedet var en teori att gärningsmännen flydde från småbåtshamnen i norra Älmhult med båt.

-Vi har inte funnit att det kan stämma. Allt talar för att de åkte med bil från platsen. Vi har en klar bild av vad som har hänt, säger Anders Svensson.

Sammanlagt är fyra personer misstänkta för inblandning i rånet mot Blomqvists Guldsmedsaffär, tre av dem är frihetsberövade. Dessutom är fem personer misstänkta för att ha varit i kontakt med stöldgodset.

-Det är en komplex och omfattande utredning. Vi har jobbat väldigt intensivt med det här, säger Anders Svensson.

Redan innan rånet mot Blomqvists Guldsmedsaffär hade polisen i Älmhult uppgifter om att något skulle kunna hända.

-Vi hade fått input om att något var på gång dagarna innan rånet. Väktare hade märkt av bilar som rört sig i Älmhult på ett misstänkt sätt, säger Anders Svensson.

I ett tidigt skede riktades misstankarna mot 25-åringen från Älmhult, men det var först i oktober när ett liknande rån i Halmstad inträffade som polisen fick tecken på att de jobbade i rätt riktning.

-I och med att man misslyckades i Halmstad fick vi uppgifter som pekade på att vi var rätt på det. Vi har ett mycket bra utbyte med Halmstad, säger Anders Svensson.

Vilken roll som 25-åringen eller de andra har haft i rånet mot Blomqvists Guldsmedsaffär vill varken polisen eller Johnny Philipsson, kammaråklagare i Växjö, gå in på.

Annons

-Vi har våra tankar om vem som har lett vad, hur de ser ut blir klart när förundersökningen blir offentlig. Vi tror oss ha hela kärnan. Det ser onekligen bra ut, säger Anders Svensson.

Det finns teknisk bevisning, men varken polisen eller åklagare vill gå in på närmare detaljer. Klart är dock att åklagarsidan inte har tillräckligt för ett åtal i nuläget.

-Det blir inte åtal på denna sida av nyår skulle jag tro, säger Johnny Philipsson.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons