Annons

V i Älmhult anser att Ohly bör avgå

Lars Ohly bör avgå som partiledare. Det föreslår Vänsterpartiet i Älmhult som också ställer sig bakom förslaget om ett delat ledarskap.
Älmhult • Publicerad 6 oktober 2010

– Lars Ohly har varit ordförande sedan 2004 utan att lyckas genomföra så mycket. Därför föreslår vår förening att Ohly avgår i samband med nästa partikongress, säger Predrag Jankovic, ordförande för Vänsterpartiet i Älmhults kommun.

Enligt partisekreteraren Anki Ahlsten är utspelet det första i sitt slag sedan valet den 19 september.

Annons

– Jag har inte fått signaler från något annat håll om att Ohly bör bytas ut. Vill man ha en ny partiledare så får man nominera en kandidat inför vår kongress, säger hon.

Vänsterpartiet i Älmhult ställer sig också bakom riksdagsledamoten Jonas Sjöstedts förslag om två partiledare.

– Dygnet har bara 24 timmar och då är det enklare om man delar på ledarskapet, säger Predrag Jankovic.

I den skrivelse som skickats till distriktsstyrelsen i Kronoberg föreslås dessutom att en arbetsgrupp inrättas som utvärderar partiets politiska arbete och program. Predrag Jankovic nämner två punkter som han vill ändra på.

– I dagsläget vill vänsterpartiet gå ur EU. Det kravet vill jag slopa eftersom en majoritet av väljarna är positiva till medlemskapet. Dessutom vill jag att partiet verkar för ett deltagande i EMU-samarbetet. Man kan inte vara med i EU och samtidigt ställa sig utanför det monetära samarbetet, säger han.

Anki Ahlsten påpekar att det redan finns en kommission som ser över partiprogrammet.

– Och på fredag presenterar vi en framtidskommission som ska ägna sig åt omvärldsanalys, säger hon.

Efter valet har flera röster höjts om att partiets kongress år 2012 bör tidigareläggas. Men så långt är partikamraterna i Älmhult inte beredda att gå.

– Det vore bra om kongressen äger rum som planerat så att vi hinner få fram ett ordentligt underlag, säger Predrag Jankovic.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons