Vågmästaren tvekar om budgeten

Sverigedemokraterna går till val på att sakta ner Älmhults befolkningstillväxt, och skruva upp den på landsbygden.
Under nationaldagen presenterade de sin valplattform på ett torgmöte.
Hur de kommer att agera i budgetfrågan är fortfarande inte klart.
Älmhult • Publicerad 6 juni 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Bo-Göran Bihl (SD) tryckte på att Älmhult inte ska växa för snabbt, när Sverigedemokraterna presenterade sitt valprogram.
Bo-Göran Bihl (SD) tryckte på att Älmhult inte ska växa för snabbt, när Sverigedemokraterna presenterade sitt valprogram.Foto: Peter Ottosson

(SD) har inte bestämt sig, men lutar åt att inte presentera en egen budget. Meningslöst innan valet, innan de har blivit stora, tycker Bo-Göran Bihl (SD). Däremot kan de komma att lägga fram några förslag på uppdrag, berättar Börje Tranvik (SD).

– Man kan undersöka alla skolor som står tomma och få dem användbara igen, tar han som exempel.

Bo-Göran Bihl och Börje Tranvik.
Bo-Göran Bihl och Börje Tranvik.Foto: Peter Ottosson

När budgeten diskuterades i kommunstyrelsen under tisdagen la (SD) ner sina röster, och tog alltså inte ställning mellan de rödgrönas och oppositionens ((C)+(M)+(KD)) gemensamma förslag. Men det är i fullmäktige som frågan avgörs. I och med att (SD) har en vågmästarroll kommer deras agerande där sannolikt att avgöra vilken budget kommunen får, precis som i fjol. (SD) har tidigare fällt rödgröna budgetar.

Vilken budget de kommer rösta på vet de inte än, de behöver sätta sig in i förslagen, berättar Bihl och Tranvik.

– Sen är det en del punkter i [oppositionens] budget som man bör trycka på. Man kan lägga in reservationer mot en del grejer som är för grova övertramp, säger Tranvik. Han syftar på debatten om ensamkommande asylsökande över 18 år, där (SD) motsätter sig att kommunen ska ta fortsatt ansvar för dem.

”Man kan undersöka alla skolor som står tomma och få dem användbara igen”
”Man kan undersöka alla skolor som står tomma och få dem användbara igen”Foto: Peter Ottosson

Å andra sidan motsätter sig Bihl i skarpa ordalag de rödgrönas föreslagna skattehöjning.

– Vi har inte diskuterat det, men det är väldigt otroligt att vi går med på någon skattehöjning, säger han.

Tranvik är inte lika tvärsäker.

– Vi uttalar oss inte om det idag.

Talen på torgscenen handlar om saker som kostnaden för Esplanadenbygget och Snålskjutsen (Tranvik vill utreda Snålskjutens kostnader. Men tvekar på frågan om den bör avskaffas), om trygghet och brottslighet, fallande skolresultat och motstånd mot moskéer.

Om allas lika värde säger Börje Tranvik från scenen:

– (SD) ser alltid på allas lika värde med respekt. Sjukvård ska alla svenskar ha tillgång till. Och akutvård ska alla som vistas i landet ha tillgång till. Allas lika värde är att respekt för den lag och ordning som vi i landet bestämmer. Lär man sig inte att förstå detta har man långa straff att vänta.

Talen handlar också om vad Älmhult ska vara för något. En stad? (SD) delar inte de andra partiernas mål om att Älmhult ska växa.

– Vad är det för mål att Älmhult ska bli större? Vi har inte målet att göra det bättre. Inte bättre omsorg och bättre vägar, utan nej, vi ska bli större, säger Bihl.

Samtidigt vill de bygga mer på kommunens mindre orter.

– Bygg 10-12 marklägenheter eller radhus i varje by. Där finns skola, vattenverk och renhållning som fungerar. Här i Älmhult finns inget av det, säger Bihl.

Att en bromsad befolkningstillväxt skulle leda till problem med att betala av kommunens lån på redan beslutade investeringar tror de inte. Tvärtom ser de lånen som en snöboll som måste stoppas. De ser ett Älmhult som växer snabbare än vad kommunen klarar av.

Mötet avslutas med att Tranvik tar ton och sjunger nationalsången.

”Bygg 10-12 marklägenheter eller radhus i varje by. Där finns skola, vattenverk och renhållning som fungerar”
”Bygg 10-12 marklägenheter eller radhus i varje by. Där finns skola, vattenverk och renhållning som fungerar”Foto: Peter Ottosson
Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.