Annons

Var åttonde elev känner sig kränkt

Närmare varannan elev anser att det finns rasistiska åsikter på skolan. Var åttonde elev har känt sig kränkt vid upprepade tillfällen.
– Var åttonde elev är en alltför hög siffra, säger Linnéskolans rektor Charlotte Ingvarsson.
Älmhult • Publicerad 23 december 2013
Foto: 

Smålandsposten har tidigare berättat att det under hösten förekommit våld på skolan. Ett bråk mellan elever från olika skolor stoppades i sista stund och vid ett annat tillfälle fick en elev en stol kastad i huvudet.

Men även den psykosociala miljön upplevs som tuff, visar en trivselundersökning som skolan låtit eleverna i årskurs sex till nio fylla i. 358 elever svarade.

Annons

Charlotte Ingvarsson, rektor, vill framförallt lyfta fram att trivseln ökat sedan förra året. Nästan åtta av tio trivs bra eller mycket bra på skolan vilket är en ökning sedan förra året. Andelen som trivs dåligt eller mycket dåligt har också minskat från förra året. I år svarar knappt tre procent av eleverna dessa alternativ, jämfört med närmare åtta procent förra året.

– 97,1 procent av våra elever trivs på skolan, framhåller Charlotte Ingvarsson.

Men enkäten avslöjar också dystra siffror:

? Var åttonde elev upplever att de blivit kränkta vid upprepade tillfällen.

? Var tjugonde elev (totalt 20 stycken) vill ibland inte gå till skolan av rädsla för att bli illa behandlade.

? Var femte elev upplever att klasskompisar blir kränkta.

? Närmare varannan elev anser att det finns personer på skolan som har rasistiska åsikter. 3,4 procent (12 elever) anser inte att alla människor är lika mycket värda oavsett varifrån man kommer.

? Drygt en fjärdedel av eleverna menar att det finns mobbing eller våld som lärarna inte känner till.

Charlotte Ingvarsson tycker att siffrorna är alltför höga.

– Det är allvarligt att kränkningar förekommer. Vi fortsätter att arbeta för att stoppa dem, säger hon och ger exempel:

Annons

? Alla arbetslag har fått pengar för att stärka gruppen och arbetar med åtgärder för att motverka kränkningar.

? Skolan jobbar med att se olikheter som en tillgång och har haft en temadag kallad Alla är unika.

? Kränkningar utreds och följs upp. Mentor, kurator och trygghetsteam ut- reder och beroende på var i processen i likabehandlingsplanen man befinner sig kopplas också vårdnadshavare in. Ibland löses de direkt med eleven men oftast kopplas vårdnadshavaren in, framförallt vid upprepade eller grova kränkningar.

Enligt enkäten sker de flesta kränkningarna antingen i klassrummet eller på internet. Två väldigt olika miljöer som ändå knyts ihop.

– Skolan ansvarar för alla miljöer. Eleverna plockar dessutom ofta med sig konflikter från fritiden till skolan, säger hon.

Hon berättar att skolan haft flera olika ”ärenden” just på nätet som personalen fått kännedom om. Ask.fm och Kik är två kommunikationstjänster som ofta används. Skolan har haft en temadag om sociala medier och informerat föräldrar om sajter att vara uppmärksamma på.

– Men att vissa tjänster är anonyma försvårar våra möjligheter till utredning, säger Charlotte Ingvarsson.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons