Annons

Världsrekord av sällskap med sällsynt instrument

Nordiska Psalmodikonförbundet satte världsrekord i helgen. Det var nämligen 42 stycken musiker som samlades för att spela det ovanliga instrumentet under årsmötet.
– Det är jätteroligt att man slår ett slag för ett sådant gammalt instrument som de flesta inte ens känner till, säger Vidar Lundbäck.
HALLARYD • Publicerad 19 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.

Psalmodikon är i dag ett mycket sällsynt instrument, från att ha varit det det vanligaste instrumentet i Sverige under 1800-talet.

– Många hade inte råd att skaffa orgel, men man ville gärna ha lite stöd i psalmsångerna och då uppfanns detta instrument, säger Vidar Lundbäck, spelledare vid Psalmodikonförbundet i Hallaryd.

Annons

När Nordiska Psalmodikonsällskapet bjöds in av Psalmodikonförbundet i Hallaryd till deras årsmöte i lördags, tyckte de att det läge att göra ett världsrekordförsök. Detta eftersom mötet spåddes samla många av entusiasterna som finns i Norden.

Det tidigare officiella rekordet slogs under 2014 i Hallaryd, då 31 stycken musiker spelade tillsammans, i samband med en spelmansstämma i Hallaryds kyrka.

I år lyckades de slå rekordet ytterligare med 42 stycken psalmodikonspelande musiker.

– Det är jätteroligt att man slår ett slag för ett sådant gammalt instrument som de flesta inte ens känner till, säger Vidar Lundbäck.

Instrumentet finns bara i Sverige, Norge och Nordamerika.

– Det finns nog ganska många instrument om man rotar på vindar och sådär, men det finns nog bara ett par hundra spelbara psalmodikoner kvar i Sverige, säger Vidar Lundbäck.

En psalmodikon ser ut som en avlång träbit med en endast en sträng på instrumentryggen och vars ljud påminner om en blandning mellan en fiol och en cello.

– Det är en rektangulär låda som skulle vara så enkel att bygga att man inte behövde några instrumentbyggare för att få ihop den, säger Vidar Lundbäck och fortsätter:

– Tanken var ju att det skulle vara det enklaste instrumentet som finns att spela. Och det stämmer nog, det är inte alls svårt att komma igång och spela.

Nästa år ska årsmötet hållas i Värmland. Om det blir något nytt världsrekord då, återstår att se.

Peter OttossonSkicka e-post
Annika NiquetSkicka e-post
Nathalié NylanderSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons