Annons

Vattenbrist stoppar utökat asylboende

Miljö- och byggnämnden förbjuder Björkhaga asylboende i Virestad att ta emot fler boende.
Orsak: Fler boende kan hota vattentillgången för hela Virestad.
Älmhult • Publicerad 20 november 2014

Det gamla ålderdomshemmet Björkhaga togs nyligen i bruk som tillfälligt boende för asylsökande. 49 personer bor just nu där i väntan på att få mer permanenta bostäder.

Företaget Workaton AB äger fastigheten och driver boendet åt Migrationsverket. I avtalet står att det kan ha plats för 80 personer. Men nu sätter Älmhults miljö- och byggnämnd stopp för fler boende. I ett beslut från den 18 november förbjuder nämnden fler boende än 50. Allt beror på att vattenverket i Virestad har begränsad kapacitet.

Annons

I Virestad bor 120 invånare och med 80 till skulle byn nästan fördubblas, konstaterar Älmhults kommun i sitt beslut.

– Vi är helt enkelt oroade över att vattnet inte ska räcka om det blir fler boende. Därför kommer antalet boende att vara begränsat tills vattenfrågan är utredd, säger Annika Sandberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

– Det kan till exempel finnas vattenbesparade åtgärder man kan sätta in.

Enligt beräkningar från tekniska förvaltningen kan vattenverket inte leverera mer än åtta kubikmeter vatten till Björkhaga per dygn. Och enligt kommunens vattenmätare har asylboendet förbrukat cirka 7,5 kubik. Med fler boende befarar man att både vattenkvalitet och vattentillgång riskeras för alla Virestadsbor.

Miljö- och byggnämnden har tidigare informerat fastighetsägaren om problemet med vattenverkets begränsade kapacitet och att det kan bli tal om ytterligare restriktioner.

Soner Senyüz, Workaton AB, är införstådd med vattenproblemet. Just nu är inte några fler boende på gång till Virestad.

– Det finns saker vi kan göra för att minska vattenförbrukningen som snålspolande toaletter och duschar och vi kan tvätta någon annanstans. Vi för en dialog med nämnden om det här, säger Soner Senyüz.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons