Annons

”Vi kanske inte har fokuserat på rätt saker”

Grundskolechefen Anci Stierna är självkritisk inför situationen som har uppstått.
-Vi har vidtagit åtgärder, men inte nått till botten med dem, säger hon.
Älmhult • Publicerad 9 oktober 2012
? De åtgärder vi redan satt in räcker tydligen inte, säger grundskolechefen Anci Stierna.
? De åtgärder vi redan satt in räcker tydligen inte, säger grundskolechefen Anci Stierna.Foto: Johan Kristensson

Hur vill du själv beskriva det som har hänt?

-Det är en komplex situation som skolledning och lärare arbetat med. Jag har varit väl informerad om stegen. Jag tyckte att det verkade som om åtgärderna burit frukt, säger hon.

Annons

Vilka åtgärder?

-När det har hänt saker så är det främst under rasterna. De äldre och yngre har inte längre raster ihop, storfritids Glim har numer anordnade aktiviteter under lunchen, vi har tillsatt resurser i ett par klasser och har extra rastvakter, säger hon.

Vad är det för saker som har hänt?

-Någon har till exempel velat ha tillbaka en boll som rullat iväg, och istället har det kommit en spark. En annan gång har elever förflyttat sig i korridoren och det har skett en kollision med äldre elever vilket väckt rädsla. Det har också skett stenkastning, men jag vet inte om någon blivit träffad.

Vad är orsaken, enligt dig, till att det blivit som det blivit?

-Det finns inte bara en orsak. Detta är komplext. Vi har bytt viss personal, vi har nya elever. Här finns elever som inte mår bra.

Är neddragningarna inom skolan något som påverkar?

-Ja, och jag framför dem ofta. Vi behöver en viss kontinuitet och stabilitet. När lärare flyttas runt och andra sägs upp, då gör man ett sämre jobb eftersom man blir orolig. Den oron går oftast ut till eleverna.

Vad tycker du om föräldrarna sätt att manifestera sin oro, genom att strejka?

-Jag tar detta på största allvar. Men jag önskar också en kommunikation oss emellan och inte via media. Jag kommer att träffa dem ikväll på föräldraföreningens möte (igår måndag, reds. anm.). Jag hoppas att vi kan bygga upp en kommunikation oss emellan.

Annons

Många barn är rädda, vågar inte gå ut på rasterna. Samtidigt har inte föräldrarna insett vidden av detta förrän alldeles nyligen. Har ni inte kommunicerat vad som händer?

-Jag kan inte svara på den frågan, utan det måste rektor och personal göra.

Men inför intervjun gjorde Anci Stierna klart att hon sköter all kontakt med media och en intervju med rektor Vivien Björnestrand blir inte aktuell. Svaret på frågan förblir därför obesvarad.

-Men elevhälsoteamet har arbetat från dag ett. De har signalerat. Därför är jag fullt insatt i att det hänt saker. Jag har tagit för givet att föräldrarna är informerade. Vi får väl avvakta.

Föräldrarna menar att de flera gånger försökt få skolledningen att agera, men att det tar stopp.

-Vad menar man med stopp? Det har hänt saker och vi får titta på om en del av problemen ligger i kommunikationen.

Föräldrarna kräver ett nytt åtgärdsprogram innan de skickar tillbaka sina barn.

-De åtgärder vi redan satt in räcker tydligen inte. Vi kanske inte har fokuserat på rätt saker. Men vi ska försöka få ihop ett till träffen ikväll.

Vad kommer det att innehålla?

-Vi kommer i första hand att fokusera på alla raster. Om det finns elever som stökar så ska det finnas någon som tar hand om dem. Vi kommer att rikta personal för det här. Det blir åtgärd direkt, från och med i morgon (tisdag, reds. anm.).

Annons

-De långsiktiga planerna handlar om handledning till lärare, att ytterligare skruva vårt värdegrundsarbete och att öka vår kommunikation. Vi kan inte sätta in föräldrarna i alla detaljer, men med det övergripande måste vi vara tydliga.

Kan barnen känna sig trygga när de går till skolan i morgon?

-Det är vårt uppdrag. Jag kan inte bortse från att här finns över 400 elever. Men vi ska absolut jobba för deras trygghet.

Men kan ni garantera den?

-Man ska inte behöva vara orolig för att skicka hit sina barn. Man kan känna sig trygg. Absolut.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons