Annons

Viljan står inför ekonomisk utmaning

1,2 miljoner kronor. Så mycket pengar behöver bygdegårdsföreningen Viljan för att byta ut delar av sitt åldersstigna avloppssystem. Nu hoppas föreningen på bidrag från både kommunen och staten.
Älmhult • Publicerad 22 december 2010
Bygdegården anlades 1951. Sedan dess har många till- och ombyggnader skett. En av de mest kostsamma drar i gång sensommaren nästa år.
Bygdegården anlades 1951. Sedan dess har många till- och ombyggnader skett. En av de mest kostsamma drar i gång sensommaren nästa år.Foto: Marek Stefaniak
Lars Lundgren, ordförande i Bygdegårdsföreningen Viljan, hoppas att kommunen bidrar med pengar till ombyggnaden.
Lars Lundgren, ordförande i Bygdegårdsföreningen Viljan, hoppas att kommunen bidrar med pengar till ombyggnaden.Foto: Marek Stefaniak
Hugo Ekstrand och Pietus Petersson stortrivs på Bråthults skola.
Hugo Ekstrand och Pietus Petersson stortrivs på Bråthults skola.Foto: Marek Stefaniak

Pietus Petersson och kompisen Hugo Ekstrand skyndar för att hinna med sista skolbussen för terminen. Båda är mycket nöjda med att vara elever på Bråthults skola.

– Jag trivs på skolan, den är liten och smidig, säger Pietus Peterson.

Annons

Skolan utgör i dag en naturlig del av Bygdegården Viljans gulmålade komplex. När kommunen lägger ner undervisningen nästa höst övergår verksamheten troligtvis i privat regi (tidigare i år meddelade föräldrastyrelsen i Bråthult att en ansökan om att få öppna friskola i byn i samarbete med Virestad friskola skulle skickas in efter årsskiftet).

Men det är mycket mer än så som står på spel. Samma höst ska nämligen stora delar av avloppssystemet vara utbytt till en kostnad av 1,2 miljoner kronor.

– Det är en otroligt stor investering som vi själva inte har råd att bekosta, konstaterar bygdegårdsföreningens ordförande Lars Lundgren medan han visar runt på gården och skolan.

För nästan exakt ett år sedan upptäckte föreningen att något inte stod rätt till. Avloppssystemets filtrationsbädd har i princip slutat att rena vattnet, vilket innebär att smutsigt vatten riskerar att spridas till närliggande Helge å.

– Så kan vi absolut inte ha det. Frågan är därför inte om utan hur ombyggnaden ska genomföras, påpekar Lars Lundgren.

Så sent som i våras anlitade föreningen en VA-konsult och allt såg ut att flyta på. Ända tills nästa motgång dök upp för några månader sedan.

– Konsulten gick i konkurs, vilket innebar att vi aldrig fick något förslag på anbud till grävare. Då tog vi tag i det på egen hand men hela processen har blivit ordentligt försenad, berättar Lars Lundgren.

Nu har man hittat ett företag som är villigt att utföra grävarbeten till rätt kostnad. Men än återstår en stor utmaning i form av ombyggnadens finansiering.

Viljan har ansökt om drygt 350 000 kronor i bidrag från kommunen samt 635 000 kronor av statliga Boverket. Resterande 214 000 kronor står föreningen själv för.

– Jag är en optimist och hoppas verkligen att kommunen ställer upp. Men eftersom det rör sig om så pass mycket pengar kommer frågan troligen att avgöras ända uppe i kommunfullmäktige, säger Lars Lundgren.

Annons

Situationen blir inte mindre komplicerad av att Boverket endast beviljar sin bidragsdel om kommunen gör detsamma. Alternativet är att ta ett banklån. Något som Lars Lundgren helst inte vill tänka på.

– Om räntan rusar i väg så kommer vi att gå back, och man kan inte driva en förlusttyngd verksamhet särskilt länge, säger han.

Förutom själva grävarbetet och anläggandet av en helt ny filtrationsbädd ska de befintliga slambrunnarna ersättas med ett minireningsverk. Till detta kommer även installationen av en fettavskiljare och två spolbrunnar.

– Det är ett ganska omfattande projekt, men vi inom föreningen är optimister och har en stark vilja, vilket inte minst hörs på vårt namn, säger Lars Lundgren.

En nedlagd bygdegård och skola är nämligen inget alternativ i hans värld.

– Skolan och föreningen betyder otroligt mycket för bygdens överlevnad. Hela vår filosofi går ut på att barnen i skolan ska flytta tillbaka som vuxna och låta sina egna barn gå i skolan. Omkring 180 uthyringstillfällen per år visar också på att föreningslokalen fyller en viktig social funktion, fastslår Lars Lundgren.

Omkopplingen av avloppssystemet ska ske senast vecka 31 nästa år.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons