Annons

65-åring frias för hagelskott i luften

När ungdomarna attackerade den 65-årige mannens bostad kände han dödsångest. Mannen plockade fram hagelgeväret och sköt i luften.
Men nu läggs utredningen om grovt olaga hot ned.
Alvesta • Publicerad 21 december 2011

– Jag kan inte styrka brott. Mannen har själv sagt att han var jätterädd och kände dödsångest när några av ungdomarna bankade på dörren till hans fastighet, säger åklagare Anna-Karin von Schoultz, och tillägger:

– Alla berättelser om vad som hände går isär och mannen hävdar nödvärn. Jag kan inte motbevisa uppgifterna utan tvärtom stöds hans berättelse av den tekniska undersökningen.

Annons

Skottlossningen på en ort i Alvesta kommun inträffade natten till den 27 november. Fallet blev extra uppmärksammat eftersom de första uppgifterna till polisen tydde på att en av ungdomarna hade träffats av hagelsvärmen. Men det visade sig senare vara fel.

Mannen greps inledningsvis för mordförsök innan åklagaren ändrade rubriceringen till grovt olaga hot. Misstanken om hot grundades på uppgifter om att mannen skjutit mot ungdomarna.

Ett bråk mellan en av ungdomarna och 65-åringen inledde dispyten. Enligt uppgifter i utredningen fortsatte bråket med att flera ungdomar bankade på 65-åringens fastighet och försökte ta sig in genom källaren.

– När ungdomarna gått en bit bort öppnade mannen dörren, skrek någonting åt dem och sköt ett hagelskott rakt upp i luften. Sedan säger mannen att han stängde dörren och låste om sig, konstaterar Ann-Karin von Schoultz.

Efter beslutet att lägga ner utredningen ska polismyndigheten utreda 65-åringens fortsatta vapeninnehav.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons