Annons

Allbohus hade ingen policy om fastighetsförsäljning

Allbohus Fastighets AB sålde tidigare i år hyresfastigheten Rosen på Storgatan i Moheda. Men fastigheten utannonserades inte utan gjordes upp med budläggaren direkt. Någon policy för avyttring har inte funnits förrän nu.
Alvesta • Publicerad 23 december 2011
Fastigheten Rosen på Storgatan i Moheda såldes utan att ha varit ute till försäljning.
Fastigheten Rosen på Storgatan i Moheda såldes utan att ha varit ute till försäljning.Foto: Margitta Lennartsson
Börge Nielsen är skeptisk till hur affären gick till.
Börge Nielsen är skeptisk till hur affären gick till.Foto: Margitta Lennartsson

Den 9 december tog styrelsen för Allbohus Fastighets AB beslut om en policy när det gäller fastighetsförsäljning. Någon sådan har tidigare inte funnits.

– För ungefär en månad sedan tog jag upp frågan om policy och nu har styrelsen antagit en sådan, säger Börge Nielsen (V), lekmannarevisor i Allbohus fastighets AB.

Annons

Allbohus Fastighets AB har inte haft hyresfastigheten Rosen i Moheda utannonserad till försäljning alls. Men tidigare i år hörde en person av sig till Allbohus Fastighets AB och lade ett bud. Därefter kom det in ett betydligt högre bud från en annan intressent. En avkastningsvärdering gjordes och tidigare vd:n Lennart Lindstedt sålde fastigheten i enlighet med beslut i styrelsen för 3,8 miljoner till Christer Augustsson med bolag. Den första intressenten fick aldrig chansen att höja budet.

Börge Nielsen är skeptisk till hur affären har gått till.

- Det är moraliskt fel. Fastigheten har ju inte varit ute till försäljning. Det var en ren tillfällighet att jag fick reda på det. Allmänheten borde ha meddelats och vem som helst ska kunna lägga ett bud. Det säger mitt sunda förnuft.

Den nya policyn säger att ska Allbohus sälja en fastighet ska det antingen gå genom mäklare, eller annonseras ut i press och på hemsidan. Det ska alltid upprättas en avkastningskalkyl som visar ett rimligt pris. Man ska även jämföra med taxeringsvärde och bokfört värde. Tjänstemännen kan dock, om det bedöms som förmånligt, inleda förhandlingar med intressent som anmält intresse direkt. Dock måste styrelsen ha godkänt upplägget.

– Skulle vi få ett bud på en fastighet tar vi själva ställning, är budet dåligt annonserar vi. Vi har inte sålt så många fastigheter innan. Men nu äger Allbohus lite för många, totalt ska vi äga 60 procent av det totala antalet hyreslägenheter i kommunen. Nu har vi skrivit ner en policy så att det inte ska vara några konstigheter i framtiden, säger Mikael Johansson, styrelseordförande i Allbohus Fastighets AB.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons