Annons

Avloppsvatten i å anmäls inte

Avloppsvattnet påstås ha pumpats rakt ut i ån. Grannarna anmälde utsläppet till Alvesta kommun. Men miljökontoret ansåg sig inte kunna göra något. Bevisen för att göra en åtalsanmälan räckte inte.
Alvesta • Publicerad 27 oktober 2012

En av grannarna säger till Smålandsposten att man redan i september i fjol kontaktade kommunen om att en fastighet strax väster om Alvesta släppte ut orenat avloppsvatten. Personerna som bodde på fastigheten påstås ha stoppat ned en dränkpump i brunnen, pumpat upp avloppsvatten genom en slang och vidare ut i ån. Enligt de boende hade föroreningen pågått så länge att vattendraget börjat växa igen.

– Vi ringde många gånger till kommunen. Men det tog tio månader innan något hände. Man blir bara ledsen och trött, säger grannen.

Annons

Och när teknisk personal i somras åkte till fastigheten, som är en äldre industribyggnad där dessutom flera personer bodde, upptäcktes att avloppsvattnet inte kunde pumpas bort från brunnen. Eftersom kommunen i detta fall ansåg sig ha ansvar för anläggningen sattes en ny pump dit så att spillvattnet kom ut på kommunens nät igen.

Grannarna hade bland annat lämnat över foton till kommunen som bevis på utsläppen.

– Det fanns också flera vittnen som såg när de som bodde på fastigheten pumpade ut avloppsvattnet i ån.

Men någon åtalsanmälan om miljöbrott var inte aktuell från miljökontorets sida.

Varför?

– Vi hade inga bevis, säger Terese Gustafsson, miljöinspektör på Alvesta kommun.

Men grannarna lämnade över bilder?

– Vi har en bild som visar en tom slang och det finns inget datum på bilden. Den säger inte tillräckligt mycket helt enkelt.

Vad krävs då?

– När vi skickar in en åtalsanmälan ska vi sett händelsen med egna ögon och kanske ha bildbevis där vi kan svara för hur och när fotot tagits.

Annons

Terese Gustafsson menar att hade det funnits spår av den påstådda gärningen när hon kom ut på platsen, exempelvis att slangen legat kvar, hade det eventuellt gått att göra en anmälan.

Hon säger att grannarna fått information om att de som privatpersoner givetvis har rätt att själva göra en polisanmälan.

Tänker ni göra en polisanmälan?

– Nej, det gör vi nog inte, säger grannen.

Markägarna kommer troligtvis att bli tvungna att rensa upp i den igenvuxna ån som är utlopp för tre vattensystem. En kostnad på uppskattningsvis mellan 25 000 och 50 000 kronor.

– Detta är väldigt tråkig historia som retat många som bor här, säger grannen.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons