GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bakterier i vattnet i Vislanda - får inte drickas

Kranvattnet hos boende i Vislanda får inte drickas utan att kokas först, den informationen har kommunen gått ut med efter svar på deras vattenprover i samhället.

Kommunen har vid provtagningar i ledningarna konstaterat att det finns bakterier i vattnet som gör det otjänlig att dricka. På sin hemsida har de därför gått ut med information om att alla i Vislanda samhälle som är påkopplade till det kommunala vattennätet inte bör dricka eller använda kranvattnet i matlagning utan att koka det först.

Vattenprover som tidigare tagits i ledningsnätet analyserades under onsdagen och det kunde då konstateras att det finns bakterier i vattnet som gör det otjänligt.

Orsaken till föroreningen är oklar men en utredning pågår och nya prover har tagits och skickats in för vidare analys.

– Vi vet inte varför det blivit så här. Vi tar prover i vattnet ungefär var fjortonde dag, så det kan ha varit så här ett tag, säger Bengt Johansson, va-chef.

– Vi vill gärna ha reda på anledningen till detta, men det är inte alltid så lätt att få svar på.

Rekommendationen från kommunen är att allt vatten som ska användas till matlagning eller drickas först ska kokas upp så att tydliga bubblor syns. Till toalett eller dusch behöver vattnet inte kokas först.

– Det är framförallt äldre som kan vara känsliga om de får i sig bakterierna och då kan det handla om magsjuka. Vi vet inte exakt vilka bakterier det handlar om än, men jag förmodar att vi får besked om det snart.

Svar på de nya proverna kommer som tidigast under torsdagen.

– Det kan vara att det inte finns några bakterier kvar längre, men det kommer visa sig i dagarna framåt.

För de som vill hämta vatten i tappkran finns det bland annat hos kommunförrådet i Alvesta på Hjärtenholmsvägen 14 och i Grimslöv på Sjöbyvägen 22.

Läs mer