Annons

Bankrånarens cykel fanns på plats dagarna före rånet

Redan ett par dagar före rånförsöket mot Swedbank i Alvesta i förra veckan fanns rånarens cykel i terrängen bakom Bror Pehrssons möbelaffär.
Minuterna före rånet fångade en av postterminalens övervaknings­kameror rånaren på bild.
Alvesta • Publicerad 22 oktober 2010

– I dagsläget har vi ingen aning om vem rånaren är. Vi vet att rånaren är max 170 centimeter lång och vittnen har uppfattat personen som ung, säger kriminalinspektör Marcus Gustavsson vid Kronobergspolisen.

Polisen har hittills hållit omkring 120 förhör med bland annat bankpersonal, kunder och vittnen utmed flyktvägen.

Annons

– Framförallt har det blivit många förhör eftersom vi knackat dörr i Alvesta för att försöka få fram så mycket information som möjligt. En del av de förhören är väldigt korta.

Överfallslarmet kom till polisen klockan 10.51 under onsdagsförmiddagen den 13 oktober.

– En maskerad man höll fram en lapp där han krävde att få pengar. När han insett att banken använde sig av tidlås lämnade han banken. Rånet varade i mindre än en minut och under den tiden avlossade rånaren flera skott, säger Marcus Gustavsson.

Rånaren var klädd i en gul arbetsjacka med reflexer, beväpnad med en startpistol och flydde efter rånet på en gul mountainbike.

– Spåren slutar fortfarande vid järnvägsviadukten där cykeln hittades övergiven. Om rånaren där hade en väntande bil eller något annat fordon vet vi ingenting om. Självklart är vi mycket intresserade av uppgifter om hur mannen tog sig vidare och om någon mötte honom.

En intressant uppgift som ett vittne lämnat till polisen efter rånet är att en gul mountainbike fanns i terrängen bakom Bror Pehrssons möbelaffär, ner mot järnvägsspåret, redan på måndagen den 11 oktober.

Det visar att rånet inte alls var någon impulshandling utan tvärtom planerat, trots det amatörmässiga genomförandet.

– Vi är övertygade om att det är rånarens cykel, inte minst med tanke på att han strax före rånet kom från det hållet och fotograferades av en av postterminalens övervakningskameror. Vi hoppas att någon kan ha sett den här personen i anslutning till cykeln före rånet, säger Marcus Gustavsson.

– Vi är beroende av vittnesiakttagelser för att komma vidare i den här utredningen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons