Annons

Beslutet om förskola överklagas

Beslutet att en islamisk förskola ska få öppna i Alvesta har överklagats.
– Jag skulle ha överklagat om pingstkyrkan skulle driva en förskola också, säger Martin Ivarsson, som över­klagat.
Alvesta • Publicerad 12 mars 2012
Foto: 

Men hans argument tillbakavisas av Ismail Abuhelal, rektor för Växjö Islamiska skola, som ska driva förskolan.

Beslutet om en islamisk förskola i Alvesta togs av barn- och ungdomsnämnden för en tid sedan. Martin Ivarsson menar att en islamisk förskola strider mot skollagen, diskrimineringslagen och läroplanen på flera punkter.

Annons

– Jag är av åsikten att politik och samhälle aldrig ska ha med religion att göra. Religion ska genomsyra ens eget liv, inte vara en del av skolväsendet, säger Martin Ivarsson.

–   Det är så viktigt med integration. Om man skiljer barn med olika ursprung och religioner kan det föda utanförskap och misstro. Jag hade själv många trevliga kamrater i skolan som kom från olika länder – det hade jag inte velat vara utan, säger Martin Ivarsson.

När barn med samma trosuppfattning går i en egen förskola berövas de möjligheten att knyta kontakter utanför det religiösa samfundet, menar Martin Ivarsson. Enligt skollagen ska förskolan främja allsidiga kontakter och social gemenskap.

Han tar också upp att förskolor enligt skollagen ska kunna ta emot alla barn oavsett trosuppfattning.

Ismail Abuhelal slår ifrån sig argumenten.

– För det första; alla är välkomna till islamiska förskolan. För det andra hjälper vi barnen att få en egen identitet, vi minskar klyftan mellan deras familj och samhället, säger Ismail Abuhelal.

Martin Ivarsson anser att islams grundläggande trossats är att Allah ska ha makten på hela jorden och att Koranens lagar ska gälla alla, vilket inte stämmer med vad läroplanen säger om att utveckla barnens förmåga till öppenhet och respekt för andra.

–   Det är felaktigt. Det står tydligt i Koranen att religion är fritt. Vi ska inte glömma heller att det finns en fungerande förskola i Växjö med 100 elever. De flesta lärare är svenska och det finns inget krav att de ska kunna något om islam eller kunna arabiska. Rektorn är svensk, säger Ismail Abuhelal.

– Alla är välkomna till vår förskola för att se hur vi har det. Vi gömmer oss inte, säger han.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons