Annons

Besparingsförslag nedröstat

Kommunstyrelsens ordförande Mats Johnsson (M) åkte på ett rejält nederlag på tisdagens möte i kommunstyrelsen. Hans förslag om besparingar röstades ned och socialdemokraterna gick som vinnare från mötet.
Alvesta • Publicerad 31 oktober 2012
Robert Olesen (S).
Robert Olesen (S).Foto: Foto

Detta efter en hel dags mangling.

Socialdemokraternas sparpaket innehåller bland annat:

Annons

? Fullmäktige har beslutat att sälja ett antal av kommunens fastigheter till det egna bostadsbolaget Allbohus för 257 miljoner kronor. S föreslår att det utreds hur den reavinst som försäljningen ger kan användas i den kommunala verksamheten.

? Utreda om det går att dra ned på administration i hela den kommunala organisationen och om vissa funktioner kan centraliseras, exempelvis inom IT, ekonomi och personalfrågor.

? Granska alla nämnders internbudgetar för 2013 och ta fram ett åtgärdsprogram för att nå ekonomisk balans. Programmet ska ligga färdigt till sammanträdet i kommunstyrelsen 27 november.

? Åtgärder för att få fler kommuninvånare i arbete så att skatteintäkterna ökar.

– Tyvärr, deras förslag kommer inte att räcka, det är svagt, det är min bestämda uppfattning, säger Mats Johnsson.

Han anser att hans åtgärder hade varit betydligt effektivare. Det innehåller bland annat stopp för investeringar, inköp och anställningar.

– De närmaste åren kommer att bli ett stålbad.

Detta måste vara en ordentlig prestigeförlust för dig?

– Detta är den första omröstningen av vikt som jag förlorat. Men framtiden kommer att ge mig rätt, det är jag övertygad om. Jag kan titta väljarna i ögonen och säga att jag gjort vad jag kunnat för att bromsa kostnadsutvecklingen.

Desto nöjdare är givetvis Robert Olesen (S). Han har kallat Johnssons förslag för bland annat ”blaha” och ”tandlöst”.

Annons

– Den stora vinsten är att vi hindrade förhastade beslut om stopp för inköp, anställningar och investeringar.

– Mats Johnssons förslag har redan nu skapat en stor oro ute i organisationen. Det är bättre att samla sig och se hur det ser ut inför nästa år.

I socialdemokraternas förslag tas också skattesatsen upp. Robert Olesen menar att om kommunen ska öka sina intäkter är naturligtvis en skattehöjning den enklaste vägen. Men det är inte ett förstahandsval men han utesluter ändå inte en skattehöjning. Socialdemokraterna vann omsröstningen med fem röster mot fyra. De fick hjälp av en miljöpartist. AA, V och C lade ned sina röster AA hade lagt fram ett eget förslag.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons