Annons

Beviljade vårddygn för kvinnor har ökat

Antalet vårddygn i form av frivillig institutionsvård nästan fördubblades 2011 jämfört med år 2010 enligt Socialstyrelsens statistik om Alvesta kommun.
Alvesta • Publicerad 3 juli 2012

I statistiken redovisas individuellt behovsprövade insatser till personer med problem som inte är relaterade till eget missbruk. När det gäller beviljade vårddygn i frivillig institutionsvård under 2011 hamnar siffran totalt på 2 683. För år 2010 var siffran 1 414. Och det är mest kvinnor det handlar om. 2 259 vårddygn har beviljats åt kvinnor, för män ligger siffran på 424.

För personer med beslut om individuellt behovsprövade öppna insatser den 1 november 2011 så har siffran minskat från 15 till 10 år 2011. Dessa insatser handlar om strukturerad dagvård, personligt stöd och behandling eller kontaktperson. Det handlar uteslutande om kvinnor.

Annons

Individuellt behovsprövade öppna insatser har minskat från 26 till 22. Av riktar sig 21 av insatserna till kvinnor.

Bistånd som avser boende som gruppboende, korttidshem, jourlägenhet, försökslägenhet och liknande rör sig på ungefär samma nivå som år 2010.

Antalet inskrivningar i bistånd som avser boende har ökat från 33 till 41. Men då kan en person ha blivit inskriven flera gånger.

Beviljade boendedygn i bistånd uppgår till 10 430 jämfört med 9 060 året tidigare. 5 848 av dem handlar om kvinnor.

När det gäller frivillig institutionsvård som omfattar vård, behandling, arbete, arbetsträning i kombination med dygnet runt-vistelse i till exempel utredningshem är siffran samma som tidigare, tio personer har fått beslut om detta.

I Alvesta kommun var siffran på beviljade vårddygn i familjehem 365 under förra året. Där handlar det uteslutande om män.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons