Annons

Blädinge och Vislanda församlingar slås ihop

Vislanda och Blädinge församlingar slås ihop från 2014. Det föreslår nu Svenska kyrkans stiftstyrelse i Växjö.
Alvesta • Publicerad 6 oktober 2012
Även om församlingarna slås samman är det viktigt med gudstjänster i både Blädinge och Vislanda kyrka (bilden). Hur man fördelar kyrkorna emellan blir upp till det nya kyrkorådet att bestämma, menar utredarna. Foto: Pontus Steneros
Även om församlingarna slås samman är det viktigt med gudstjänster i både Blädinge och Vislanda kyrka (bilden). Hur man fördelar kyrkorna emellan blir upp till det nya kyrkorådet att bestämma, menar utredarna. Foto: Pontus StenerosFoto: 

I mars i år begärde Blädinge församling hos stiftsstyrelsen att frågan om sammanslagning av församlingarna i Bländinge och Vislanda skulle utredas.

Men – ett förbehåll fanns: Om kyrkomötet i november säger ja till förslaget om ”Närhet och samverkan” som innebär förändringar för hur församlingar ska arbeta, vill man fortsätta som egen församling.

Annons

På ett möte i slutet av augusti var representanterna från Blädinge allmänt sett skeptiska till en sammanläggning medan de från Vislanda var positiva eftersom församlingarna redan idag har ett samarbete, menade man.

Antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker stadigt vilket också är ett faktum i de aktuella församlingarna även om medlemsandelen där ligger betydligt över riksgenomsnittet. 2011 låg kyrkotillhörigheten på 87 procent i Blädinge och 84 procent i Vislanda. Jämförelsevis låg kyrkotillhörigheten i Växjö stift på 73 procent. 2019 tros den siffran vara 61 procent.

Också gudstjänstbesöken på söndagar minskar. I Blädinge har dessa mer än halverats sedan 1996, i Vislanda är minskningen lite mindre än så.

Utredarna föreslår att sammanläggningen sker från 1 januari 2014 och benämningen på den nya församlingen blir Vislanda-Blädinge församling. Bland annat de respektive kyrkoråden, kyrkoherden i pastoratet och kyrkonämnden i samfälligheten ska ha yttra sig över förslaget senast den 9 november

12 december ska stiftsstyrelsen fatta ett beslut i ärendet. Beslutet går inte att överklaga.

Utredningen har haft sin utgångspunkt i församlingslivet och ambitionen att ”få pastorala enheter som är så livskraftiga att den kristna tron kan leva och föras vidare”.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons