Annons

Bra ruter i rävahunden – uttagen till SM för tredje gången

Nu gäller det att rävahunden Ruter tar fram esset ur ärmen (tassen) och vinner Räv-SM i Robertsfors som ordnas i veckoslutet! Både år 2009 och 2010 kvalificerade han sig för nämnda SM men båda åren ställdes SM in på grund av väderleksskäl.
Alvesta • Publicerad 2 december 2011
Niclas Olsson med hamiltonstövaren Ruter. Myzak till höger är Ruters son, bångstyrig tonåring som förhoppningsvis blir en lika bra rävhund som Ruter.
Niclas Olsson med hamiltonstövaren Ruter. Myzak till höger är Ruters son, bångstyrig tonåring som förhoppningsvis blir en lika bra rävhund som Ruter.Foto: 
Ruter gillar sina rävmarker i Hjortsberga men jagar lika duktigt på andra platser.
Ruter gillar sina rävmarker i Hjortsberga men jagar lika duktigt på andra platser.Foto: 

Nu håller husse Niclas Olsson tummarna för att det ska gå vägen denna gång. Han är omåttligt stolt över sin duktiga hamiltonstövare, som är dubbelchampion i internationell elitklass och har vunnit Smålandsräven och gör bra ifrån sig på alla jaktprov.

– Detta är en dröm för en hundägare, att komma till SM. Ok, det får gå hur det vill, men då har vi alla fall varit med, säger Niclas Olsson.

Annons

Niclas Olsson ser ömt på sin jaktkompis, som han skjutit otaliga rävar med. Ruter är rådjursren, har ett fantastiskt dubbelskall, som är både ljust och mörkt och hörs två kilometer. Nu börjar Ruter bli till åren, nästa år fyller han elva. Niclas Olsson hoppas han håller som jakthund tills han blir tolv, tretton år.

– Han verkar stark. Men på en rävhund sliter det hårt, de får verkligen jobba. Det blir inte lätt att skiljas från en sådan jaktkompis.

Men nu är det Räv-SM, som gäller. Endast tio hundar är uttagna. SM pågår under två dagar. Hundarna släpps på morgonen och helst ska de få upp räv. Flera domare bedömer olika egenskaper som skall, sökförmåga, jaktlust, lydnad med mera. Hunden måste driva i minst 90 minuter för att komma i fråga för första pris. Som mest har Ruter drivit i 180 minuter.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons