Annons

”Det finns en gräns för dumsnålhet”

Planerna för ombyggnaden av Aringsås förskola blir för kostsamma. Därför planeras källaren att inte byggas om till ett motorikrum som det var tänkt.
– Det finns en gräns för dumsnålhet. Vi vill höja upp kostnadsramen så att källaren görs i ordning också, säger Thomas Johnsson (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Alvesta • Publicerad 10 juni 2014
Källaren på Aringsås förskola bör göras i ordning nu, ­anser utbildningsnämndens ordförande Thomas Johnsson (M). Foto: Marie Magnusson
Källaren på Aringsås förskola bör göras i ordning nu, ­anser utbildningsnämndens ordförande Thomas Johnsson (M). Foto: Marie MagnussonFoto: 

Ombyggnaden av Aringsås förskola i Alvesta har en budgetram på 35,8 miljoner. Syftet är att öka ­antalet förskoleavdelningar i lokalen.

– Anbuden som kom in visade sig vara fyra, fem miljoner högre än budgeten. Då var det bara att gå igenom och se vad som verkligen är nödvändigt, säger Thomas Johnsson.

Annons

För att få ned kostnaderna så har planerna på en uteplats för barnvagnar tagits bort, standarden i produktions­köket har sänkts, antalet mötesrum för personal har minskat. För att ­hålla sig inom beslutad ram krävs också att den planerade ombyggnaden av källarplanet till motorik­rum inte genomförs. Men den här delen anses som nödvändig för kvaliteten i förskolan. Därför kommer utbildningsnämnden att föreslå till kommunfullmäktige att besluta om ett tilläggsanslag på minst en halv miljon, upp till en miljon.

– Vi kan inte strunta i källaren nu för att ta tag i det om några år. Det ­skulle bli dyrare och väldigt omständligt. Idén med källaren är att få mycket ytor, säger Thomas Johnsson.

Just nu håller förvaltningsledningen på att gå igenom ombyggnationen av Aringsås förskola. Listan ska vara klar till utbildningsnämndens sammanträde på onsdag.

– Det handlar om vad som inte går att spara in på utan att tumma på kvaliteten. Det kan finnas mer man sparat in för mycket på.

Utbildningsnämndens arbetsutskott hade ett extra möte i?går, där man bland annat diskuterade elevtalsökningar.

– Det kommer att hända mycket i området där Aringsås förskola ligger. Vi räknar med en stor inflyttning av barnfamiljer, och även i Spåningslandaområdet. Vi vill inte ha moduler om några år, vi måste få till en helhet. Vi funderar på möjligheten att bygga till Prästängsskolan som snart är för liten.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons