Annons

Detaljplan för Sjöparken klarar inte bullerkraven

Alvesta kommuns ståtliga planer på höghus, torg och servering i Sjöparken har stött på stora problem. Orsaken är bullret från järnvägen. Både länsstyrelsen och Trafikverket är kritiska. Nu står kommunens hopp till regeringen som ska avgöra ett liknande fall i Växjö.
Alvesta • Publicerad 5 oktober 2012
Så här kan sjuvåningshusen se ut från udden Grundet i Salen.
Så här kan sjuvåningshusen se ut från udden Grundet i Salen.Foto: 
Ett förslag från planhandlingarna på hur bygget i Sjöparken kan se ut.
Ett förslag från planhandlingarna på hur bygget i Sjöparken kan se ut.Foto: 

Att bygga i Sjöparken har länge varit en het önskan hos politikerna. Sjöparken väntas bli en slags ”juvelen i kronan” i Alvesta.

Detaljplanen ska medge bebyggelse för bostäder, hantverk, handel och kontor i ett attraktivt läge på kort avstånd från centrum och kommunikationer samt nära Salen. Ett torg och en servering är också inritade.

Annons

Planen var nyligen på granskning/utställning, det sista steget innan politikerna går till beslut.

Under hela resans gång har det kommit kritik från blivande grannar till de nya sjuvåningshusen. Bland annat har boende tyckt att höghus inte alls passar in i miljön.

Men den kritik som möjligtvis kan äventyra hela projektet rör bullret från Södra stambanan.

Boverkets riktlinjer för buller medger vissa undantag och som Alvesta kommun hänvisat till. Men kommunens upplägg får underkänt av länsstyrelsen. Bostäderna måste flyttas längre från järnvägen, skriver länsstyrelsen i ett yttrande.

Trafikverket menar att kommunen inte gjort några beräkningar på framtidens trafikmängd på stambanan. Dessutom kommer sannolikt tågens hastigheter genom Alvesta att öka vilket också ökar bullret. Detta har kommunen inte utrett tillräckligt. Inte heller Trafikverket anser att Boverkets riktlinjer för buller är uppfyllda.

Nu har planarbetet stannat upp.

– Det finns ett likande fall i Växjö som ligger för prövning hos regeringen. Vi väntar med spänning på utfallet. Går det väl för Växjö tror jag politikerna i Alvesta är beredda att köra på och anta planen, säger Magnus Wigren, enhetschef på förvaltningen för samhällsplanering.

I Växjö handlar det om bostäder och buller vid Teleborgsvägen.

Ni har tydligen inte tillräckligt undersökt framtida trafikökningar på stambanan?

– Det är svårt att förhålla sig till hur det blir i framtiden. Det finns ingen sanning i sådana uträkningar, det är bara som man spår.

Annons

Trafikverket är kanske rädda för framtida ”bullerkonflikter” med boende?

– Ja, men vi tycker det är lite konstigt att det på många andra håll i landet går bra att bygga hus nära järnvägar.

Den sista utvägen skulle vara att flytta husen.

– Då får vi börja om från början med en helt ny planprocess.

Detta innebär enligt Magnus Wigren att bostäderna måste placeras längre in i Sjöparken.

– Då norpar vi av grönytorna, kvalitetsytorna i Sjöparken.

Han befarar också en ökad intressekonflikt med de boende. Exempelvis att höghusen kastar skuggor över omgivningarna och att utblicken över sjön begränsas.

Kommunalrådet Mats Johnsson (M) är besviken.

– Varför har länsstyrelsen inte sagt något tidigare om bullret. Det här är ett viktigt projekt för oss.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons