Annons

Eldning ställer till det i tätort

Ett par bosatta i Alvesta har överklagat ett beslut till Länsstyrelsen i Kronoberg då de fått restriktioner kring hur de får lov att elda i sin spis i huset.
Alvesta • Publicerad 26 juli 2012

Grannar till paret har tidigare klagat över svart rök och röklukt men även anklagat paret för att elda sopor och fuktig ved. Grannarna känner sig begränsade från att använda trädgården på grund av röken och doften. Trots att det inte har gått att bevisa hur röken sprider sig beslutade nämnden för myndighetsutövning satt paret bland annat inte får elda innan klockan sju under sommarmånaderna.

Paret påpekar i sin överklagan att de inte eldar sopor eller fuktig ved och använder spisen endast under kalla dagar, vilket det har varit många av denna sommar. Paret blir även begränsade från att använda TV-rummet där spisen står då detta rum vanligtvis är kallt och fuktigt.

Bygg och miljö har studerat tidigare domar i andra vedeldningsärenden. Småskalig vedeldning inom tätbebyggt område har inte förbjudits men begränsats till några tillfällen under veckan till såkallad trivseleldning.

Carolina Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons