Annons

Exklusiva lägenheter klara om ett år

Tio exklusiva bostadsrätter ska byggas i Alvestas gamla tingshus. När ungefär hälften av dem är sålda startar ombyggnaden.
– Vi hoppas att ombyggnaden är klar nästa vinter, säger Staffan Dahlström på GBJ, som äger tingshuset.
Alvesta • Publicerad 13 december 2011
Alvesta gamla tingshus ska byggas om och säljas. Ägaren GBJ bygger om, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling förmedlar lägenheterna. Jonas Hellström och Kristina Lundqvist är mäklare.Foto: Margitta Lennartsson

Alvesta tingshus är byggt i jugendstil i början av 1900-talet, ligger på en kulle och är omgivet av en mindre park. Allt på historisk mark, där rättvisa skipats sedan 1732. Tingshuset blev byggnadsminne år 2008.

Uppdraget satt sälja lägenheterna i den historiska byggnaden har Jonas Hellström och Kristina Lundqvist på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling fått. De är stolta över uppdraget.

Annons

– Det är ett fantastiskt roligt uppdrag. Det är ett unikt projekt och ett prestigeuppdrag. Ingen lägenhet kommer att vara den andra lik. En arkitekt som är specialiserad på att bygga lägenheter i gamla hus är anlitad, säger Jonas Hellström.

En av lägenheterna byggs i gårdshuset på tomten. Lägenheterna i tingshuset får högt till tak. Det blir ett övernattningsrum med pentry och dusch för gäster. Tingssalen byggs inte om, i framtiden kommer den att fungera som sällskapslokal för de boende.

Två paradlägenheter kommer att ligga på våning ett. De är på 100 respektive 104 kvadratmeter. En har öppen spis. På våning ett finns även en mindre lägenhet på 52 kvadratmeter och en altan gemensam för alla bostadsrättsinnehavare. Bottenplanet får tre lägenheter på mellan 60 och 90 kvadratmeter. På vindsplanet finns två lägenheter, varav en etagelägenhet. Materialvalen är exklusiva. Hissen placeras så att den inte stör det tidstypiska trapphuset.

Det exklusiva kostar. Priserna varierar från närmare 700 000 kronor till 1,5 miljoner.

– Det blir en ny prisbild för bostadsrätter i Alvesta. Det är ett unikt ett boende med hög standard, säger Kristina Lundqvist.

– Ett sådant här objekt kan göra att det blir en helt annan syn på bostadsrätter. Det kan skapa en helt ny bostadssituation i Alvesta. Det är heller inget seniorbygge utan avsett för alla åldersgrupper, centralt och nära båda daghem och centrum och perfekt läge att pendla med tåg från, säger Jonas Hellström.

Runt mitten av december startar försäljningen med ett informationsmöte på Hotell Rådmannen.

Margitta Lennartsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons